Bujica u Sloveniji
Foto: Printscreen/Facebook printscreen

Prvi snimci nevremena dolaze iz Slovenije, tačnije, iz Črne na Koroškem, vatrogasci intervenišu na nekoliko lokacija. U Spodnjem Javoru meštanina kog je odnela bujica spasili si lokalni vatrogasci, a hitna ga je brzo odvezla u bolnicu.

Prema prognozama, nevreme će se tokom večeri proširiti na veći deo Slovenije.

 

 

 

 

 

 

Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ) najavljuje da će u nedjelju u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj u večernjim satima doći do naoblačenja, te da je moguće da će pasti i jaki pljuskovi s grmljavinom. Krajem dana, moglo bi ih biti i u zapadnoj Slavoniji.

Duvaće umeren do jak severni i severoistočni vetar, uz pljuskove, prolazno na momente i olujan. Na Jadranu umeren severozapadni i jugozapadni vetar, uveče će se na severnom delu pretvoriti u jaku buru, podno Velebita s olujnim udarima, prenosi Blic.

Najviša dnevna temperatura biće od 32 do 37 °C.

Jako nevreme pogodilo i Hrvatsku

Grmljavinsko nevreme zahvatilo je juče oko 18:30 šire područje Ogulina.

Riječ je o Josipdolu i Oštarijama, a zbog posledica nevremena stizali su brojni pozivi hitnim službama.

"Županijski centar 112 Karlovac primio je oko 60 poziva zbog pada drveća na ulice, nestanka struje, pada stubova i poplavljenih kuća", rekli su u Ravnateljstvu civilne zaštite i dodali.

Upaljen narandžasti meteoalarm

DHMZ je za zagrebačku, karlovačku i riječku regiju izdao narandžasti meteoalarm, što znači da će vremenske prilike u njima biti opasne.

U zagrebačkoj regiji opasno će biti od 16 do 22 sati. Mogući su izraženi pljuskovi s grmljavinom i olujnim udarima vetra, posebno u pograničnim područjima sa Slovenijom. Moguće je da će ponegde pasti i grad.

DHMZ kaže da je verovatnoća za grmljavinu veća od 60 posto, a da će duvati vetrovi brži od 65 kilometara na sat.

Da li će nevreme doći u Srbiju

Za sada nema naznaka da će nevreme iz Slovenije stići u Srbiju. Pljuskovi sa grmljavinom najavljeni su danas samo u brdsko-planinskim predelima na jugozapadu i jugu Srbije.

Najniža temperatura iznosiće od 16 do 22, a najviša od 29 do 33 stepena.

I u Beogradu danas svežije, tokom dana pretežno sunčano, samo je ujutro, uz prolaznu umerenu oblačnost, moguća kratkotrajna kiša. Vetar umeren severozapadni.

Najniža temperatura u glavnom gradu biće od 19 do 22, a najviša oko 30 stepeni.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, do ponedeljka, 5. avgusta, očekuje se pretežno sunčano vreme, u utorak još relativno sveže, a od srede postepeni porast temperature.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading