Mali
Foto: Printscreen/Printscreen

U saopštenju se navodi da su se borci "Vagnera" borili zajedno sa vojnicima Malija protiv pobunjenika od 22. do 27. jula i da su pretrpeli gubitke nakon što je peščana oluja omogućila pobunjenicima da se pregrupišu i povećaju svoj broj na 1.000 ljudi, prenosi Rojters.

Pobunjenici Tuarezi na severu Malija saopštili su u nedelju da su ubili i ranili desetine vojnika Malija i plaćenika ruske formacije "Vagner" tokom dvodnevne borbe u blizini granice sa Alžirom.

 

 

Pobunjenički pokret Tuareza pod nazivom Stalni strateški okvir za mir, bezbednost i razvoj (CSP-PSD) saopštio je u subotu da je zaplenio oklopna vozila, kamione i tankere u borbama kod pograničnog grada Tincauatena, navodi Rojters.

Pobunjenička grupa je navela da je oštetila i helikopter, koji se srušio u gradu Kidal udaljenom stotine kilometara.

Vojska Malija je saopštila da su njena dva vojnika ubijena, a da je 10 ranjeno, kao i da se jedan od njenih helikoptera srušio u Kidalu u petak dok je bio na rutinskoj misiji, ali da niko nije poginuo.

 

 

Nekoliko ruskih vojnih blogera objavilo je u nedelju da je najmanje 20 pripadnika grupe "Vagner" ubijeno u zasedi u blizini granice sa Alžirom.

Istaknuti ruski vojni bloger Semjon Pegov objavio je da su ubijeni pripadnici "Vagnera" koji su se pridruživali konvoju vladinih trupa, a da su neki od njih zarobljeni.

U Maliju je vojska preuzela vlast u državnim udarima 2020. i 2021. godine, a bori se protiv višegodišnje islamističke pobune.

Borci "Vagnera" su u Maliju najmanje od 2021. godine.

Tuarezi su etnička grupa koja naseljava region Sahare, uključujući delove severnog Malija, a CSP-PSD se povukao iz pregovora sa vlastima Malija krajem 2022. godine.

Grupa "Vagner" je imala istaknutu ulogu u nekim od najžešćih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga, a vođa grupe Jevgenij Prigožin poginuo je u avionskoj nesreći u avgustu prošle godine, dva meseca nakon što je predvodio kratku pobunu protiv ruskog vojnog vrha.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading