ciklon
Foto: Alo/sat24.com

Preko centralne Evrope juče se premeštao ciklon, a u sklopu njega i hladni front, koji je popodne iz Alpa stigao do Slovenije i Hrvatske i doneo jake grmljavinske oluje i nepogode.

Istovremeno, nad Srbijom je bilo vedro i vrelo, uz temperature do 39°C, a ispred hladnog fronta strujala je veoma topla vazdušna masa sa juga.

Ipak, tokom noći hladni front, ali kao veoma oslabljen stigao je do severa Srbije i Beograda, uz jak severozapadni vetar, ali su padavine izostale, jer je front izgubio na snazi na svom putu ka jugoistoku.

Zahvaljujući njemu, danas je širom Srbije i u Beogradu svežije za oko sedam stepeni, pa se očekuju temperature do 30, a njegov uticaj gotovo i da nema na jug, jugoistok i istok Srbije, gde se danas očekuje do 35°C.

I dok je Srbiju zaobišlo nevreme, ciklon iz centralne Evrope značajno je ojačao nad južnim Baltikom i danas se premešta svojim centrom preko Belorusije ka zapadu Rusije.

Ciklon je zahvatio veliko područje sa jakim vetrovima i obilnim kišama, a u pribaltičkim zemljama, odnosno u primorskim predelima očekuju se olujni udari vetra.

Ciklon će stići i do Moskve, uz kišovito, vetrovito i svežije vreme.

Ovaj sistem neće imati uticaja na vreme u Srbiji, osim već u vidu napomenutog oslabljenog hladnog fronta, koji nam je doneo manju promenu vremena, pre svega osveženje.

Srbiju narednih dana očekuje povišen vazdušni pritisaki ugodno toplo vreme, uz vedro nebo.

Ono što je interesantno, još jedan ciklonalni vrtlog nalazi se na mestu gde je i više nego retka pojava leti, a to je nad Madaerom, odnosno ostrvima koja pripadaju Portugaliji i nalaze se na oko 800 kilometara jugozapadno od Portugalije, na pola puta do Kanarskih ostrva.

Nad ovim predelima nalazi se ciklonalni vrtlog i polje niskog vazdušnog pritiska, koji je zahvatio i Portugaliju i donosi pljuskove sa grmljavinom, ali i jake, na ovom delu Antlatika i olujne vetrove. Ovaj ciklon će svojim obodnim delom doneti pljuskove sa grmljavinom i Španiji, koja danima beleži temperature iznad 40 stepeni.

Telegraf

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading