Tornado u Rusiji
Foto: Printscreen/Twitter


Moćan tornado napravio je haos na Međunarodnom aerodromu Begiševo u Tatarstanu, Rusija, prouzrokujući značajnu štetu avionima i aerodromskim objektima. Snaga tornada bila je toliko snažna da je odbacila lagani školski avion Diamond-43 kao da je bio obična kartonska igračka. Pored toga, helikopter je pretrpeo tešku štetu od divljih vetrova. Infrastruktura aerodroma nije bila pošteđena, sa izveštajima o srušenim ogradama i drveću.

Uništavajući put tornada proširio se na četiri Diamond-42 obuke aviona koji pripadaju Civilnoj avijacijskoj univerziteta u Sankt Peterburgu. Ovi avioni, ključni za obuku letenja, takođe su bili pogođeni ovim neviđenim prirodnim događajem, dodajući se velikoj šteti koju je pretrpela flota aerodroma.

 

 


Nakon tornada, vlasti i osoblje aerodroma brzo su se mobilisali da procene pun obim štete i pokrenu napore za obnovu. Prioritet je bio osigurati pogođene avione, proceniti strukturalnu celovitost zgrada aerodroma i očistiti otpad rasut po prostoru. Otpornost i koordinirani odgovor osoblja aerodroma pred ovom neočekivanom katastrofom su pohvalni.

Pojava tornada u regionu izazvala je rasprave o sve većoj nepredvidljivosti prirodnih katastrofa. Tatarstan, poznat po kontinentalnoj klimi, retko se susreo sa ovakvom prirodnom silom, što je navelo stručnjake da istraže promene uzoraka ekstremnih vremenskih fenomena.

Incident je izazvao zabrinutost u vezi sa sigurnosnim protokolima koji su na snazi za zaštitu aviona od neočekivanih prirodnih katastrofa. To podstiče ponovnu procenu postojećih mera i razvoj snažnijih strategija za zaštitu avio-sredstava od sličnih događaja u budućnosti.

 

 

(Jutarnji)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading