Beren Su Bolat
Foto: Alo/Društvene mreže

Beren Su Bolat (13), koja je poginula prošle sedmice kada je pala u okno lifta jedne zgrade u Ankari, možda bi bila živa da su vatrogasci bili pribrani prilikom akcije spasavanja i predano radili svoj posao.

U toku je istraga protiv vatrogasnog tima, jer se veruje da je jedan od vatrogasaca u trenutku akcije u ruci držao termos sa kafom, umesto da pridržava dete.

Jeziva nesreća, u kojoj je devojčica izgubila život, dogodila se 25. jula oko 16 časova, u zgradi Bereninog školskog druga. Dvoje malilšana je zajedno ušlo u lift, kako bi otišli do stana, ali se lift zaglavio između 5. i 6. sprata. Kako nisu stanari uspeli da ih odglave, pozvali su u pomoć vatrogasce.

Kada je ekipa stigla, prema rečima komšija, vatrogasci su napravili kobnu grešku, jer su otvorili vrata lifta i na 5. i na 6. spratu. Jedan od njih je, navodno, u ruci držao termos za kafu, dok je na 5. spratu davao instrukcije maloj Beren kako da izađe iz kabine. On je navodno detetu rekao da krene unatraške "kao kada silazi sa drveta". Umesto da dete veže sigurnosnim konopcima ili da je čvrsto drži dok se ona spušta, vatrogasac je jedino čvrsto držao kafu, a devojčica je proklizala, proletela ispod kabine i pala kroz okno lifta do prizemlja. Nažalost, za nju nije bilo spasa.

"Komšije su prethodno pitale vatrogasce zašto uopšte izvlače decu sa donjeg sprata i da treba samo sa gornjeg. Oni su im bahato odgovorili: 'Šta se mešate!'", tvrdi Berenin ujak Fatih, koji je neutešan zbog smrti sestričine.

Prema njegovim navodima, iz kabine su prvo krenuli da izvlače Beren, a drugo dete su "nakon užasa izvukli sa većom pažnjom" i ono je nepovređeno izvučeno iz lifta.

"Nisu je bili ni vezali, ništa! Mi ćemo se boriti do kraja, do samog kraja. Istraga je pokrenuta, pravda mora biti zadovoljena. On ju je pustio da padne", rekao je ujak koji je ogorčen na vatrogasce.

Berenin stric, koji je takođe neutešan zbog gubitka, kaže da nikakve mere zaštite vatrogasci nisu preduzeli.

"Njih je bilo četvoro. Otvorili su vrata lifta bez ikakvih mera opreza i zaštite. Lift je bio zaglavljen na pola, između dva sprata, a oni su krenuli sa donje strane da izvlače decu. Našu devojčicu su pustili da padne, to je ubistvo! Kako pustiš dete da ti ispadne? Ništa nisi radio, nisi je vezao. Ništa nisu uradili da je zaštite", rekao je stric Umit.

Iz tužilaštva navode da je istraga o čitavom slučaju u toku. U ovom trenutku nije poznato da li su vatrogasci koji su učestvovali u akciji suspendovani i šta je sa njima.

Mala Beren sahranjena je dan nakon tragedije, a na večni počinak su je ispratili brojni članovi porodice i drugari.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading