Počela kampanja
Foto: Tanjug/AP/Tanjug

Američki diplomata je, tokom saslušanja pred Komitetom za spoljne poslove Senata, tvrdio da su kontakti američkih poslanika korisni u održavanju privrženosti Severne Makedonije sporazumu.

"Severna Makedonija je stradala zbog sporova sa susedima, koji stalno menjaju svoje zahteve prema njoj. Deo našeg posla je da diplomatski pripremimo put da Severna Makedonija sačuva sporazum koji ima sa Grčkom. Mislim da su sastanak koji ste imali i drugi pomogli da se stvari održe na ovom mestu, tako da Grčka postane prijatelj, a ne prepreka pristupnom procesu Severne Makedonije. Isto i za Albaniju", rekao je O'Brajen.

U međuvremenu, premijer Severne Makedonije Kristijan Mickoski i predsednica Gordana Siljanovska rekli su da će zvanično koristiti ustavni naziv, ali će se u izjavama koristiti naziv "Makedonija" kao akt koji proizilazi iz prava na samoopredeljenje.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis je sa samita Natoa u Vašingtonu pojasnio da je jedan od najvažnijih aspekata Prespanskog sporazuma "erga omnes" upotreba ustavnog imena, što primorava vladare da koriste naziv Severna Makedonija i van i unutar zemlje.

Američka ambasadorka u Skoplju Angela Ageler je takođe izjavila da nema prostora za ponovno pregovaranje o sporazumima sa Grčkom i Bugarskom.

"Ovi dogovori su napravljeni. Nema ponovnih pregovora o Prespi, nema ponovnih pregovora o napretku ka EU", rekla je Angeler.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading