Kaled Mašal
Foto: Printscreen/printsrkin/jutjub

Mešal (68) je postao politički lider Hamasa u egzilu godinu dana pre nego što je Izrael pokušao da ga eliminiše, a ta pozicija mu je omogućila da predstavlja palestinsku islamističku grupu na sastancima širom sveta, prenosi Rojters.

Mešal dolazi na mesto Hanijea

Izvori Hamasa očekuju da će on zameniti Hanijea koji je ubijen danas u Teheranu, a Iran i palestinska grupa zarekli su se da će se osvetiti za njegovo ubistvo.

Mešalovi odnosi sa Iranom obeleženi su tenzijama zbog njegove podrške koju je u prošlosti pružio pobuni koju su predvodili suniti protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada, navodi Rojters.

Lideri Hamasa na meti Izralea

Izrael je ubio ili pokušao da ubije nekoliko lidera i operativaca Hamasa od osnivanja te grupe 1987. tokom prve palestinske pobune protiv okupacije Zapadne obale i Gaze.

Mešal je centralna figura na vrhu Hamasa od kraja 90-ih godina prošlog veka, iako je uglavnom delovao iz relativno bezbednog egzila, dok je Izrael pripremao atentate na druge istaknute ličnosti Hamasa u Gazi.

Kao i drugi lideri Hamasa, i on se borio sa dilemom da li da usvoji pragmatičniji pristup Izraelu u potrazi za palestinskom državnošću, navodi Rojters.

Mešal je odbacio ideju trajnog mirovnog sporazuma sa Izraelom, ali je naveo da bi Hamas mogao prihvatiti palestinsku državu na Zapadnoj Obali, u Pojasu Gaze i Istočnom Jerusalimu kao privremeno rešenje u zamenu za dugoročno primirje.

(Tanjug)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading