rat
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Alo Ilustracija


Ukoliko NATO udovolji Vladimiru Zelenskom i pruži otpor ruskim raketama sa teritorije zemalja Alijanse, to se može protumačiti kao objava rata, rekao je bivši američki obaveštajac Skot Riter u intervjuu Deni Hajfongu. 

"Zelenski polazi od činjenice da NATO može da rasporedi rakete 'patriot' u Poljskoj, koje su u stanju da obore ruske bojeve glave usmerene ka ukrajinskim vojnim ciljevima kod Lavova. Ali, Zelenski ne shvata da je ovo ratni čin", ocenio je Riter.

On je upozorio da je Rusija sada u misiji da osigura svoju nacionalnu bezbednost, te da, iako NATO za sada nije deo sukoba, Alijansa može da se uključi u sukob, ukoliko počne da obara ruske rakete. 

Podsetimo, u julu ove godine Zelenski je u Londonu ponovo pozvao zapadne saveznike da počnu da obaraju ruske dronove i rakete iznad teritorije Ukrajine, baš kao što je to nedavno bio slučaj sa iranskim projektilima iznad teritorije Izraela. 

Pojedini mediji su, takođe, pisali da je Varšava na nedavnom samitu NATO-a u Vašingtonu želela da pokrene pitanje da li Poljska može da obara rakete iznad Ukrajine. Ipak, iz Alijanse su tih dana poručili da politika NATO-a ostaje nepromenjena i da Alijansa neće da se direktno uključuje u sukob.

(RT)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading