PORTPAROL BELE KUĆE SE "PRAVI LUD": Rusija ga je upozorila na ovo!
Foto: Alo/shutterstock

Sjedinjene Države ne sumnjaju da će Ukrajina moći da počne da koristi lovce F-16 do kraja leta, rekao je Kirbi.


Za sada nije jasno koliko je aviona isporučeno u prvoj tranši, kao ni koje zemlje su ih poslale, prenosi AP. Ukrajinska vlada još nije potvrdila da je primila lovce F-16.

Ukrajina je mesecima od zapadnih saveznika tražila ove avione, navodeći da su od ključnog značaja u borbi protiv ruskih raketnih udara pošto su F-16 specijalizovani da neutrališu neprijateljsku protivvazdušnu odbranu.

BRITANSKA ŠTAMPA TVRDI: “F-16 PREBAČENI U UKRAJINU IZVELI SU SVOJE PRVE BORBENE ZADATKE”

Prema pisanju The Telegraph, avione su ukrajinske oružane snage koristile kao sistem protivvazdušne odbrane daleko od linije borbenog dodira. Istovremeno, zvanični predstavnik ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva nije negirao upotrebu aviona kao sistema PVO.

Ranije je saopšteno da je jedan broj ukrajinskih izvora, pozivajući se na američku publikaciju Bloomberg, objavio fotografiju koja navodno potvrđuje pojavu američkog lovca F-16 na nebu iznad Ukrajine.

Istovremeno, prema američkom politikologu i profesoru Univerziteta u Čikagu, Džonu Miršajmeru, snabdevanje ukrajinske vojske avijacijom je praktično beskorisno, pošto je ruska vojska sposobna da neutrališe sve naoružanje koje isporučuje Zapad.

Miršajmer je napomenuo, da se Oružane snage Rusije uspešno nose sa složenim savremenim naoružanjem koje se isporučuje ukrajinskim Oružanim snagama, a prebacivanje lovaca F-16 u Kijev praktično neće uticati na tok neprijateljstava, pre svega zbog nedostatka kvalifikovanih pilota i visoke efikasnosti ruskih sistema PVO.

Rusi upozorili: „Ako NATO počne da obara ruske rakete, postaće deo sukoba“
Ako NATO odobri zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da se ruskim raketama suprotstavlja sa teritorije zemalja Alijanse, to bi se moglo shvatiti kao objava rata u punom obimu, smatra bivši američki obaveštajac Skot Riter.

– Zelenski polazi od činjenice da NATO može da rasporedi u Poljskoj rakete ‘patriot’, koje mogu da obaraju ruske bojeve glave usmerene na ukrajinske vojne objekte kod Lavova… Ali Zelenski ne shvata da je to povod za rat – rekao je Riter u intervjuu Deniju Hajfongu.

Prema njegovim rečima, uništavanje ruske tehnike od strane predstavnika NATO-a značiće potpuno stupanje Alijanse u sukob sa Rusijom.
ska vojna tehnika koja obavlja misiju osiguravanja nacionalne bezbednosti Rusije. NATO sada nije deo sukoba, ali bi mogao to postati, ako počne da obara ruske rakete – zaključio je bivši obaveštajac.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading