Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Visoka predstavnica EU za unutrašnje poslove upozorila je Mađarsku da njena odluka o ublažavanju viznih ograničenja za Ruse i Beloruse predstavlja potencijalnu bezbednosnu pretnju.

Zatim je dodala da će EU preduzeti i odgovarajuće mere ukoliko se problem ne reši.

Mađarska je, podseća hrvatski medij, prošlog meseca proširila useljenički program "nacionalne iskaznice" kako bi, između ostalih, uključila Ruse i Beloruse. Nosiocu takvog dokumenta dozvoljeno je da radi u Mađarskoj bez bezbednosne provere, a ista osoba može da u zemlju dovede i svoju porodicu.

Taj je potez izazvao zabrinutost među zvaničnicima EU, koji su rekli da bi Rusija i njen saveznik Belorusija mogle da iskoriste tu šemu za slanje sabotera i špijuna u šengensku zonu EU bez granica, dok Unija pokušava da izoluje Moskvu zbog sukoba u Ukrajini.

"Rusija je bezbednosna pretnja. Trebamo više, a ne manje opreza", rekla je poverenica EU za unutrašnje poslove Jilva Johanson u objavi na platformi X u četvrtak naveče. "Danas u pismu tražim od mađarske vlade da objasni. Ako njihova šema olakšanog pristupa predstavlja rizik, mi ćemo delovati."

Johanson je u svom pismu zatražila od Mađarske da do 19. avgusta odgovori na pitanja o viznoj liberalizaciji, "s obzirom na potencijalnu pretnju tih jednostranih mera šengenskom području". Rekla je i da će biti "odgovarajućih posledica" ako su se tim potezom prekršili zakon EU ili ugrozilo funkcionisanje šengenske zone.

Johanson, međutim, nije precizirala šta bi mogla da preduzme. Evropska komisija, izvršno telo EU, može da pokrene pravni postupak protiv zemlje članice ako smatra da je zakon EU prekršen.

(B92)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading