Estonija veliča naciste
Foto: Printscreen/Foto: Twitter/printscreen

U estonskom gradu Jihvi svečano je otkriven spomenik dvojici estonsih SS oficira, majoru Georgu Sodenu i poručniku Raulu Urijadu. 

Govoreći na otvaranju spomenika, lokalni poslanik Melis Kili rekao je da je spomenik ponovo podignut u "sećanje na žrtve boljševičkog terora".

Grobovi Sodena i Urijada, koji su se borili u 20. grenadirskoj diviziji SS, obnovljeni su 1996. godine, da bi vlasti Jihvija spomenik estonskim nacistima uklonile 2009. godine, navodno zbog neprikladnosti.

Nikakvo obrazloženje nije dato zašto je 15 godina kasnije veličanje nacizma ponovo postalo prikladno. 

Georg Soden bio je profesionalni vojnik u estonskim oružanim snagama pre Drugog svetskog rata, koji se pridružio Crvenoj armiji 1940. godine, nakon što je Estonija postala deo Sovjetskog Saveza. Krajem jula 1941, nakon što je Nemačka napala SSSR, prebegao je u nacističku vojsku i dospeo do čina komandanta bataljona. Godine 1944. njegov bataljon je uključen u sastav 20. estonske SS dobrovoljačke divizije.

 

 

Što se tiče Raula Urijada, dostupni podaci ukazuju da je bio mlađi oficir u Sodenovoj jedinici.

Ruska ambasada u Estoniji saopštila je da je "ogorčena" zbog još jedne manifestacije koja za cilj ima veličanja nacizma u toj zemlji, i pozvala relevantne međunarodne strukture da reaguju. 

"Glorifikacija nacista, podstaknuta od strane lokalnih vlasti, i očigledna popustljivost njihovih pristalica, odvija se u pozadini bogohulne borbe protiv spomenika sovjetskim vojnicima koji su po cenu života oslobodili republiku od 'smeđe kuge'", navodi se u saopštenju.

Iz ambasade su istakli da ovakve svečanosti ukazuju da osmišljen i sistematski rad na uništavanju istorijskog sećanja i zaboravljanju lekcija iz prošlosti.

"Prinuđeni smo da podsetimo estonske političare koji nastavljaju da se bave revizionizmom da je odlukom Nirnberškog tribunala SS prepoznata kao zločinačka organizacija i preporučujemo da ponovo pročitaju udžbenike istorije radi dubljeg razumevanja posledica koje dovode do slepog pridržavanja opaku ideologiju", napominje se u saopštenju. 

Podsetimo, Estonija je prošlog meseca počela da uklanja nadgrobne spomenike sa grobova sovjetskih vojnika na groblju Tehumardi na ostrvu Sarema, na zahtev lokalnih vlasti.
Gradonačelnik Lis Lepik je tom prilikom saopštio da će posmrtni ostaci sovjetskih vojnika biti ponovo sahranjeni, ali bez obeležja, na groblju u Vananomeu, dok će u nekadašnjem spomen-parku ostati samo obelisk u obliku mača, ali da će tekst sa njega biti izbrisan.

Estonci slave svoje naciste i u Kanadi


Sa druge strane Atlantskog okeana, jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Simona Vizentala u Kanadi je krajem jula upozorila na spomenik članovima 20. grenadirske divizije SS u estonskom letnjem kampu u Ontariju, kojima posetioci i dalje odaju počast.

"Imamo fotografije od pre dve nedelje na kojima se vide deca kako polažu cveće na spomenik. To se već generacijama dešava i to baca svetlo na mrlju u istoriji Kanade", rekao je Džejm Kircner-Roberts, viši direktor za politiku u toj organizaciji, prenosi portal "Kanadske jevrejske vesti" (Canadian Jewish News).

Kamp je zatim sa spomenika uklonio imena Haralda Ripalua, komandanta komandant 36. policijskog bataljona, koji je učestvovao u masakru skoro svih preostalih Jevreja u gradu Novogrodek u Belorusiji 7. avgusta 1942, i drugih estonskih SS-ovaca.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading