nemačka
Foto: Shutterstock/FOTO Shutterstock

Rusija je u prvoj polovini ove godine zabeležila alarmantan porast zločina povezanih sa terorizmom i ekstremizmom, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prema dokumentu objavljenom ove nedelje na zvaničnom sajtu ministarstva, u zemlji je od januara do juna 2024. zabeleženo 1.651 zločin klasifikovan kao terorizam, što je skoro 40 odsto više u odnosu na isti period 2023. Ministarstvo je navelo da za isti period od 2006. do 2023. broj ovakvih dela ne prelazi 1.400. Prethodni rekord zabeležen je u prvoj polovini 2022. godine, kada su evidentirana 1.332 krivična dela povezana sa terorizmom.

Zločini povezani sa ekstremističkim aktivnostima takođe su dostigli rekordan nivo. Od januara do juna registrovano je 819 takvih krivičnih dela, što je skoro 12 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.
Zločini koji se u Rusiji označavaju kao povezani sa terorizmom uključuju pripremu za izvođenje terorističkog napada, javne pozive na terorizam i opravdavanje terorizma, kao i uzimanje talaca. Ekstremistički zločini obuhvataju zločine počinjene na osnovu političke, ideološke, rasne, nacionalne ili verske mržnje, ili neprijateljstva prema bilo kojoj društvenoj grupi.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) rutinski objavljuje informacije o sprečenim terorističkim zaverama, uglavnom opisujući osumnjičene kao ljude povezane sa islamističkim terorističkim grupama ili ukrajinskim nacionalistima.

U junu je direktor FSB-a Aleksandar Bortnikov otkrio da je ova agencija od izbijanja sukoba u Ukrajini, u februaru 2022, sprečila ukupno 134 teroristička i sabotažna akta samo u centralnoj Rusiji. U ovom periodu, u zemlji su delovale 32 međunarodne terorističke ćelije, naveo je direktor FBI.

Rusija je prošlog marta doživela jedan od najsmrtonosnijih terorističkih napada u svojoj istoriji, kada su četvorica naoružanih terorista napala koncertni prostor u Krokus sitiju, u blizini Moskve. Napadači su pucali u posetioce, a zatim su zapalili zgradu. U tragediji je poginulo 145 ljudi, a više od 500 je povređeno.

Teroristička organizacija, poznata kao Islamska država Horasan (ISIS-K) preuzela je odgovornost za napad, ali FSB smatra da iza masakra stoji Kijev, koji je koristio islamiste kao izvršioce.

(RT Balkan)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading