Protesti u Velikoj Britaniji
Foto: AP/Foto:AP

Protesti su održani u gradovima širom Britanije zbog ubistva troje dece u plesnoj školi u Sautportu u Engleskoj u ponedeljak, uključujući Hal, Liverpul, Bristol, Mančester, Blekpul i Belfast, ali nisu sve demonstracije prerasle u nasilne, javio je Bi-Bi-Si (BBC).

Na telefonskom sastanku britanske vlade u subotu rečeno je da će učesnici nereda biti kažnjeni zatvorskim kaznama i da vlada podržava policiju da preduzme sve neophodne mere za uspostavljanje reda i mira, rekao je portparol britanskog premijera Kira Starmera nakon sednice vlade.

Nekoliko policajaca je povređeno u Liverpulu dok su pokušavali da razdvoje sukobljene grupe, oko hiljadu pristalica krajnje desnice koji su protestovali protiv migranata i grupe akrivista za borbu protiv rasizma.

Zbog ubistva tri devojčice u Sautportu uhapšen je 17-godišnji mladić, čiji su roditelji iz Ruande, zbog čega su protesti krajnje desnice postali rasno motivisani.

Nemiri u Liverpulu nastavljeni su i danas u ranim jutarnjim satima, a demonstranti su zapalili biblioteku u tom gradu.

Sukobi između pristalica krajnje desnice i akrivista za borbu protiv rasizma izbili su i u Bristolu, Mančesteru, Belfastu, Halu.

Protest u Lidsu prošao je uglavnom bez incidenata, saopštila je policija.

Policija je saopštila u subotu da je uhapšeno 10 osoba na nasilnim protestima u Sanderlendu u Engleskoj, u kojima su u petak uveče povređena četiri policajca.

U saopštenju se navodi da će svi koji su bili umešani u nasilje prema policajcima biti kažnjeni na osnovu zakona.

Protestni skupovi širom Engleske održavaju se nakon što su u ponedeljak u napadu nožem ubijene tri devojčice u plesnom studiju u Sautportu, a osmoro dece povređeno, od kojih je petoro u kritičnom stanju.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading