Oluja
Foto: Alo/Profimedia

Glavni strujni sistem Atlantskog okeana koji utiče na vremenske prilike širom sveta mogao bi da se sruši već krajem 2030-ih, sugerišu naučnici u novoj studiji, što bi predstavljalo katastrofu planetarnih razmera koja menja vremenske prilike i klimu. Nekoliko studija poslednjih godina sugerisalo je da bi ključni trenutni sistem - Atlantska meridionalna okretna cirkulacija (AMOC) - mogao biti na putu da se uruši, oslabljen zagrevanjem okeana i poremećajem saliniteta izazvanim klimatskim promenama izazvanim ljudskim faktorom.

Novo istraživanje, koje je pod recenzijom i koje još nije objavljeno u naučnom časopisu, koristi najsavremeniji model za procjenu kada bi AMOC mogao propasti, sugerirajući da bi se gašenje moglo dogoditi između 2037. i 2064. godine. Ovo istraživanje sugeriše da je veća verovatnoća da će do kolapsa doći do 2050. godine.

"Ovo je zaista zabrinjavajuće", rekao je Rene van Vesten, istraživač mora i atmosfere na Univerzitetu Utreht u Holandiji i koautor studije.

"Svi negativni sporedni efekti antropogenih klimatskih promena će se nastaviti, što uključuje više toplotnih talasa, više suša, više poplava. Ako povrh toga imate kolaps AMOC-a... Klima će biti još više uništena", van Vesten je rekao za CNN.

Poput pokretne trake, AMOC izvlači toplu površinsku vodu iz južne hemisfere i tropskih krajeva i distribuira je u hladni severni Atlantik. Hladnija, slanija voda tada ponire i teče na jug. Ovaj mehanizam štiti delove južne hemisfere od pregrevanja i delove severne hemisfere od nepodnošljive hladnoće, dok distribuira hranljive materije koje održavaju život u morskim ekosistemima. Kolaps AMOC-a učinio bi delove sveta neprepoznatljivim.

U decenijama nakon tog kolapsa, arktički led bi počeo da puzi prema jugu, a posle 100 godina proširio bi se sve do južne obale Engleske. Prosečna temperatura u Evropi bi opala, kao i Severna Amerika, uključujući delove SAD. Amazonska prašuma bi doživela potpuni preokret svojih godišnjih doba – sadašnja sušna sezona bi postala kišni meseci i obrnuto. Efekti kolapsa AMOC-a mogu biti katastrofalni. U nekim delovima Evrope temperature bi mogle da padnu i do 30 stepeni Celzijusa tokom jednog veka, pokazalo je istraživanje, što bi dovelo do potpuno drugačije klime za samo deceniju ili dve.

„Kolaps AMOC-a je zaista velika opasnost i treba da učinimo sve što možemo da ga izbegnemo“, rekao je Stefan Ramstorf, okeanograf sa Univerziteta u Potsdamu u Nemačkoj, koji nije bio uključen u najnovije istraživanje.

Da bi došli do ovog zastrašujućeg zaključka, naučnici iz Utrehta su koristili najsavremenije modele i po prvi put identifikovali područje južnog Atlantskog okeana kao optimalno mesto za praćenje promena u cirkulaciji i korišćenje podataka posmatranja. Proučavali su temperature okeana i salinitet kako bi potvrdili prethodna predviđanja o tome kada bi AMOC mogao da dostigne svoju prekretnicu. Naglasak u istraživanju okeana na mogućem vremenu kolapsa je relativno nov razvoj, rekao je Ramstorf, što takođe govori o tome koliko je daleko stiglo razumevanje naučnika o slabljenju AMOC-a.

"Do pre nekoliko godina smo razgovarali da li će se to uopšte desiti kao neka vrsta rizika sa malom verovatnoćom i velikim uticajem. Sada izgleda mnogo verovatnije nego pre samo nekoliko godina da će se to dogoditi", Rahmstorf je rekao za CNN. On je dodao da se pre pet ili više godina složio da je kolaps AMOC-a u ovom veku malo verovatan, iako je rizik od čak 10 odsto i dalje neprihvatljivo visok „za katastrofalni uticaj ove veličine“.

"Sada postoji pet radova koji u osnovi sugerišu da bi se to moglo dogoditi u ovom veku ili čak pre sredine veka. Moja ukupna procena je da je rizik da pređemo prekretnicu u ovom veku verovatno čak i veći od 50 odsto", zaključio je Ramstorf.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading