Protesti u Velikoj Britaniji
Foto: AP/Foto:AP

Britanski premijer Kir Starmer izjavio je sinoć u obraćanju naciji da će "učiniti sve što je potrebno da se nasilnici privedu pravdi" i osete "punu snagu zakona" govoreći o jučerašnjem napadu demonstranata na hotel gde su smešteni tražioci azila u Roderemu, preneo je BBC.

U neredima u tom gradu juče je povređeno najmanje 10 policajaca, a nasilne scene su se mogle juče videti i u Tamvordu, Midlsboru i drugim delovima Ujedinjenog Kraljevstva.

Protesti u Velikoj Britaniji

Foto:AP

 

 

Demonstranti koji se protive imigraciji, izazvani informacijama da je ubica tri devojčice 17-godišnji Velšanin čiji su roditelji poreklom iz Afrike, bacali su razne predmete na policajce i prskali ih aparatima za gašenje požara, a izdvojena grupa je razbila prozore na hotelu Holidej In Ekspres gde su smešteni tražioci azila u Roderemu.

Na današnjem sastanku COBRA, vlada će dobiti najnovije informacije o nasilnim događajima tokom vikenda i doneće se odluka o odgovoru na talas nasilja u narednim danima.

"Ljudi u ovoj zemlji imaju pravo da budu bezbedni, a ipak smo videli napade na muslimanske zajednice, napade na džamije", rekao je Starmer u jučerašnjem televizijskom obraćanju.

Protesti u Velikoj Britaniji

Foto:AP

 

 

On je izjavio da su i druge zajednice bile na meti demonstranata.

"Nacistički pozdravi na ulici, napadi na policiju, nasilje uz rasističku retoriku, tako da se neću libiti da to nazovem pravim imenom: krajnje desničarsko nasilje", rekao je britanski premijer.

Šta je izazvalo proteste?

Nemiri su prvo izbili nakon napada nožem u primorskom gradu Sautportu, u blizini Liverpula na severozapadu Engleske. Tri devojčice su ubijene u napadu na času plesa.

 

Pre nego što je identitet osumnjičenog potvrđen (17-godišnji Velšanin Aksel Rudakuban čiji su roditelji poreklom iz Afrike) pojavile su se informacije da je osumnjičeni musliman koji je nedavno stigao u Veliku Britaniju da zatraži azil. Sve to je izazvalo tenzije i bes zbog nekontrolisanog priliva migranata.

Na današnjem sastanku, vlada će dobiti najnovije informacije o nasilnim događajima tokom vikenda i doneće se odluka o odgovoru na talas nasilja u narednim danima, prenose britanski mediji.

Prvi neredi izbili su u Sautportu prošlog utorka nakon što su stanovnici održali mirno bdenje za devojčice. Ubrzo potom, nasilje se proširilo po celoj zemlji.

U proteste su se uključili i "antidesničarske" i "promigrantske" grupe koje sukobima sa policijom i demonstrantima "osuđuju" nasilje na ulicama.

Ko stoji iza protesta?

Ostrvski mediji navode da je glavni organizator nemira Stiven Jaksli-Lenon poznat i kao Tomi Robinson, osnivač desničarske antimigrantske Engleske lige za odbranu.

Mejnstrim mediji navode da su dezinformacije koje su širili ekstremni, desničarski faktor razlog nasilja na ulicama.

Većina nekako zaboravlja talas migranata koji na Ostvro stižu preko Lamanša - "invazija" je bila reč koju su koristili predstavnici prethodne konzervativne vlade Rišija Sunaka. Sunak je pokušao da migrante pošalje u Ruandu, samo da bi Kir Starmer tu odluku poništio, što je izazvalo bes Britanaca koji tvrde da su "manjina" u sopstvenoj zemlji i žrtve policijskog nasilja češće nego migranti.

Uprkos najavama hapšenja i premijerovim upozorenjima "desničarskim dripcima", dalji protesti su u planu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading