Protesti u Velikoj Britaniji
Foto: AP/Foto:AP

Neredi koji su u Velikoj Britaniji izbili zbog ubistva tri devojčice u Sautportu u utorak uveče podstakle su objave na društvenim mrežama u kojima se lažno tvrdi da je ubica devojčica imigrant. Desničarke grupe brzo su iskoristile trenutak, a talas nasilja se prelio na ulice. Bivši ministar sigurnosti Stiven McPartland sada je sugerisao da bi iza kampanje dezinformisanja na društvenim mrežama mogla stajati - Rusija.

Izvori iz Ministarstva unutrašnjih  poslova rekli za The Independent da se sprovodi istraga o poreklu objava na društvenim mrežama koje su podstakle divljačke okršaje u gradu. Sigurnosni izvori istakli su da i Kina i Rusija imaju velike timove i mreže koje rade na kampanjama dezinformisanja koje podstiču društvene podele i nasilje u Ujedinjenom Kraljevstvu i drugim zapadnim demokratijama.


Do pobune je došlo nakon bdenja za decu koju je u odmaralištu napao 17-godišnjak. Tri devojčice koje su bile u plesnom klubu Taylor Swift – Bebe King (6), Elsie Dot Stancombe (7) i Alice Dasilva Aguiar (9) izgubile su život, dok je petero dece i dvoje odraslih još uvek u kritičnom stanju.

Nemiri su započeli ispred džamije u gradu Mersejsajd bacanjem boca i kamenja i zapaljenim policijskim kombijem. No, odgovornost za njih leži u dezinformacijama koje su se delile na društvenim mrežama, a koje sugerišu da je 17-godišnji osumnjičeni koji je u pritvoru musliman te da je pod nadzorom tajnih službi.

(Dnevnik.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading