Tim Volc
Foto: Printscreen/Printscreen/X/@keithboykin

Kamala Haris, kandidatkinja Demokratske stranke za predsednicu Sjedinjenih Država, odabrala je guvernera Minesote Tima Volca da bude potpredsednički kandidat, objavile su agencije Asošijeted Pres i Rojters.

Izvori AP-a navode da se Haris odlučila za Volca kako bi ojačala demokratsku kandidaturu u država srednjeg zapada.

Haris će predstaviti Volca u utorak uveče na mitingu u Filadelfiji.

Pored toga što Tim Volc u kampanju demokrata unosi ruralnu perspektivu srednjeg zapada, on istovremeno ističe ciljeve liberalne politike kao što su legalizacija kanabisa i povećanje zaštite radnika, navodi agencija AFP.

Pored Volca, u najuži krug kandidata koje je Haris razmatrala ušao je i Džoš Šapiro, guverner Pensilvanije.

Demokratsku stranku u avgustu očekuje nacionalna konvencija u Čikagu, a protivnici Haris i Volc na novembarskim izborima biće republikanci Donald Tramp i Džej Di Vens.

Ko je Tim Volc?

Volc, 60-godišnji veteran Nacionalne garde američke vojske i bivši učitelj, izabran je, u distriktu u kojem su dominirali republikanci, u Predstavnički dom američkog Kongresa 2006. i služio je 12 godina pre nego što je izabran za guvernera Minesote 2018.

Kao guverner, Volc je pokrenuo progresivni plan koji obuhvata besplatne školske obroke, borbu protiv klimatskih promena, smanjenje poreza za srednju klasu i prošireno plaćeno odsustvo za radnike.

Volc se dugo zalagao za ženska reproduktivna prava, ali je takođe pokazivao konzervativnu naklonost dok je predstavljao ruralni okrug u Predstavničkom domu, braneći interese poljoprivrednike i pravo na oružje.

 

 

Kao guverner, Volc je naložio upotrebu maski za lice tokom pandemije korona virusa i potpisao zakon kojim je bračno silovanje zabranjeno. Predsedavao je tokom nekoliko godina budžetskih suficita u Minesoti na putu do reizbora 2022.

Tokom te kampanje, Volc je imao podršku nekoliko uticajnih sindikata. Njegov mandat je obeleženo ubistvo crnca Džordža Flojda, koga je u maju 2020. ubio beli policajac.

Volc je dodelio državnog tužioca da vodi slučaj, rekavši da ljudi „ne veruju da pravda može biti zadovoljena“.

(Blic)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading