Hrvatska
Foto: Alo/Printscreen/Twitter

Iz nekog kafića u Imotskoj je glasno puštena pesma "Evo zore, evo dana", poznata i kao "Jure i Boban", koju su mnogi od prisutnih na trgu zapevali.

Bilo je i podignutih ruku u znak nacističkog pozdrava, ali je onda neko te video snimke prijavio TikToku, pa su izbrisani.

 

 

Neki snimci su, međutim, ostali. A evo i komentara koji su usledili. Mnogi Hrvati su ovaj potez osudili navodeći da ovo nije patriotizam već sramota.

"Neshvatljivo mi je kad jedna budala peva tu pesmu, ali ceo trg, to je teška ludnica i još gora sramota".

"Voleti našu Hrvatsku ne znači biti ustaša. Mi smo Hrvati, ustaše su naša najveća sramota. Ko ovo ne razume je glup i zao i sramoti nas".

 "Ja sam Hrvat, s ponosom slavim Dan zahvalnosti, volim svoju zemlju, ali ovo nikad ne bih pevao".

 Ko je bio Jure Francetić?

Tokom 1941. imenovan je za komesara za istočnu Hrvatsku (BiH) i uspostavio i osigurao vlast NDH u Sarajevu. Godine 1941. unapređen je u čin ustaškog kapetana, tada majora, u poč. 1942. u čin ustaškog potpukovnika a u leto 1942. ustaškog pukovnika.

I sami Nemci su imali zamerke na njegov rad, tvrdili su da su njegove jedinice suviše brutalne.

Ko je bio Rafael Boban?

Bio je hrvatski vojni komandant koji je služio u Ustaškoj vojnici i Hrvatskim oružanim snagama tokom Drugog svjetskog rata.

Učestvovao je u Velebitskom ustanku 1932. godine, pridružio se Italijanskoj kraljevskoj vojsci i vratio se u Hrvatsku tokom Aprilskog rata u aprilu 1941. Bio je pripadnik Ustaša sve do kraja rata, kada je bežeći od jugoslovenskih partizana stigao do austrijskog grada Blajburga.

Nije poznato šta se desilo kasnije, postoji više teorija, po kojima je prebačen i ubijen u Podravini 1945, poginuo u borbi sa Križarima u Hercegovini 1947, ili, manje vjerovatno, emigrirao u Sjedinjene Američke Države preko Argentine, pridružio se američkoj vojsci i borio se protiv komunista u Korejskom ratu.  

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading