psi lutalice
Foto: Alo/Alo!/Nenad Vujanović

Stručnjaci su izdali hitno upozorenje vlasnicima pasa nakon što je utvrđeno da su toksične alge, koje se nalaze na obali Lof Nea u Severnoj Irskoj, smrtonosne za kućne ljubimce.

Plavo-zelene alge cvetaju nad jezerima i rekama, dajući vodi zelenu boju i čudan miris.

Testiranje koje je obavljeno na obali Lof Nea u Severnoj Irskoj pokazalo je alge sadrže bakterije koje su prvenstveno povezane sa fekalijama, Ešerihijom koli i salmonelom.

Istraživači veruju da su toksini u jezeru prouzrokovali smrt pasa koji su se kupali u vodi prošlog leta.

Jan Edginton je izgubila svog dvogodišnjeg ravnodlakog retrivera Kouva nakon što je pas došao u kontakt sa smrtonosnim algama.

Uprkos tome što je pokušala da udalji Kouva od "zelenog pakla", preminuo je manje od 45 minuta kasnije.

"Kouv je bio mnogo više od psa. Moj muž je shvatio da nešto nije u redu kada je Kouv počeo da tetura dok smo se vraćali sa jezera, i dok sam ih ja sustigla, on je već bio paralizovan. Meni je zastrašujuće da nešto tako opasno, što nije bilo ni u vodi, može ubiti vašeg psa za 45 minuta", priča Jan.

Dr Nil Rid sa Instituta za globalnu bezbednost hrane, rekao je da je ovo "najgora kategorija zagađenja".

"Ovi rezultati potvrđuju da je Lof Nea hipertrofičan, što je najgora kategorija zagađenja vodenih puteva hranljivim materijama. Ovo ukazuje na decenije zagađenja putem poljoprivrede i industrije", navodi dr Nil.

"Naši rezultati su u skladu sa tvrdnjama o fekalnoj kontaminaciji Lof Nea i njegovih pritoka, najverovatnije od stoke i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", dodaje.

Toksin opasan i po ljude

Epidemije vodenih toksičnih mikroalgi pojavile su se kao globalni problem poslednjih decenija, a izazvane su industrijskim ispuštanjem, modifikacijom površinskih voda, klimatskim promenama i invazivnim vrstama.

Nova studija, objavljena u časopisu Environment International, otkrila je da više od 80 odsto bakterijske DNK dobijene iz algi u Lof Nea-u pripada potencijalno opasnim mikrobima, uključujući Ešerihiju koli, salmonelu i 11 drugih bakterija koje uzrokuju bolesti kod ljudi.

"Niko ne želi da naše okruženje bude puno potencijalnih bakterija i štetnih toksina, tako da moramo da gledamo napred i damo prioritet ekološkoj obnovi i oporavku", rekao je dr Reid, piše Metro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading