Austrijska policija
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/ OE24.TV

Mladić, star 19 godina, koji je osumnjičen da je planirao teroristički napad na koncertu američke pevačice Tejlor Svift u Austriji, poreklom je iz Severne Makedonije, saopštili su danas austrijski zvaničnici.

On je uoči koncerta sproveo "konkretne pripremne akcije", a hemikalije i "tehničke naprave" pronađene su tokom pretresa kuće osumnjičenog, koji je na internetu objavio zakletvu na vernost trenutnom lideru Islamske države, pre nekoliko nedelja, preneo je "Skaj njuz" reči austrijskih zvaničnika.

Generalni direktor Službe za javnu bezbednost Frank Ruf rekao je austrijski javni servis ORF da je osumnjičeni sarađivao sa 17-godišnjim Austrijancem.

Svift je trebalo da peva na bečkom stadionu "Ernst Hapel" danas, sutra i u subotu. Koncerti su bili rasprodati.

Međutim, organizator Barakuda mjuzik je na Instagramu u sredu saopštio da "nema drugog izbora nego da otkaže koncerte iz bezbednosnih razloga, nakon potvrde da je planiran teroristički napad".

Nehamer o otkazanim koncertima Svift: Izbegnuta tragedija

Bezbednosna situacija u vezi sa planiranim napadom na koncertima Tejlor Svift u Beču bila je veoma ozbiljna i izbegnuta je tragedija, izjavio je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Nehamer je na mreži X napisao da je zahvaljujući intenzivnoj saradnji austrijske policije sa stranim službama pretnja bila rano identifikovana i da je sprečena tragedija.

"Austrija više nije sigurna"

Policijska operacija koja je sprovođena, u sredu je prerasla u opsežnu terorističku istragu, piše "Hojte".

Dvojac radikalnih islamista, koji se pre nekoliko nedelja obavezao na lojalnost Islamskoj državi, navodno je planirao teroristički napad na širem području Beča, najverovatnije na jedan od tri mega koncerta Tejlor Svift za koje je, procenjuje se, 190.000 fanova kupilo karte. Oni su, razume se, sada potpuno neutešni. Već su došli u Beč, kupili karte, potrošili novac na smeštaj, a mnogima je ovo bio koncertni događaj godine. Oko stadiona Ernst Hapel mogu se videti suze i neverica.

U međuvremenu, devetnaestogodišnji Austrijanac severnomakedonskih korena uhapšen je u Ternicu, a drugi 17-godišnjak u Beču. U ovom trenutku nisu poznati detalji o mlađem osumnjičenom.

Lider radikalno desnog FPO-a u Austriji, Herbert Kikl, stranke u opoziciji koja vodi u anketama pred nadolazeće parlamentarne izbore, oštro je napao vladajući levi establišment.

- Njihova migraciona politika dovela je do toga da se u ovom gradu više ne mogu održavati ni koncerti. Kancelar Nehamer i njegov ministar unutrašnjih poslova Karner već duže vreme nemaju kontrolu nad situacijom. U šta se pretvorila ova zemlja? Sada imamo crno na belo - Austrija više nije sigurna - rekao je Kikl.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Gerhard Karner stvari vidi drugačije.

- Kancelarija za zaštitu ustava i policija proveli su učinkovite istrage i učinili sve što su mogli kako bi zaštitili građane. Od posebne je važnosti bilo umrežavanje sa stranim bezbednosnim službama - poručuje Karner.

Zadnje informacije govore kako policija neumorno traga za još troje ljudi za koje se sumnja da se nalaze na području Beča. Na ulicama austrijske metropole raspoređen je ogroman broj policajaca i snaga bezbednosti.

(Tanjug, Jutarnji.hr)

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading