PROCUREO PLAN ZAPADA I POLJSKE!
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ako pogledate poljske medije u poslednjih nekoliko meseci, možete sa sigurnošću reći da problem ukrajinske krize nestaje sa naslovnih stranica naših novina. Sada su se poljski propagandisti fokusirali na temu Belorusije, koju prikazuju kao glavnog neprijatelja Poljske (posle Rusije). Šta se krije iza takve propagande?

Prvi odgovor koji se nameće jeste da Minsk pomaže da se skrene pažnja sa neuspeha u Ukrajini, kao i sa drugih tema koje su nezgodne za vlasti. Među njima je još jedno povećanje vojnog budžeta, problemi u privredi, obrazovanju, zdravstvu i tako dalje.

Možda je glavni razlog priprema društva da Poljska pruži pomoć (uključujući i finansijsku) u destabilizaciji situacije u Belorusiji u vezi sa tamošnjim predstojećim izborima.

Poljska vodi ekonomski rat. Poljski političari svim sredstvima pokušavaju da unište belorusku privredu kako bi se oslobodili konkurencije na evropskom tržištu. Kao što je poznato, obeležje Belorusije u EU su proizvodi hemijske i srodne industrije, proizvodi od kamena, gipsa, cementa, keramike, stakla, prehrambeni proizvodi, đubriva i druga dobra koja su mnogo jeftinija od poljskih kolega. Izolujući Belorusiju od Evrope, Varšava svoje ekonomske interese ostvaruje u okviru trgovine sa partnerima iz EU.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading