Izraelska vojska drži zarobljenog Palestinca
Foto: Printscreen/Printscreen/X/IslamicRes92

Izraelski televizijski kanal emitovao je snimak sigurnosne kamere u kom se navodno vidi kako vojnici Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) seksualno zlostavljaju palestinskog zatvorenika.

U snimku se vide desetine zatvorenika kako leže licem okrenuti ka zemlji sa rukama na potiljcima.

Jednog od zatvorenika odvode u ugao, u kom tri vojnika koriste štitove da blokiraju pogled.

Na samo metar i nešto dalje vidi se vojni pas na povocu koji laje na zatvorenika.

Incident, za koji se navodi da se dogodio u zatvoru Sde Teiman u julu, Bela kuća je oštro kritikovala kao "duboko zabrinjavajući" i trebalo bi da bude u potpunosti istražen.

 

 

Ujedinjene nacije su takođe pozvale na "potpunu istragu" i podsetile na određeni broj "video-snimaka poslednjih meseci koji pokazuju gruba kršenja prava Palestinaca koje je pritvorio Izrael, uključujući dela zlostavljanja, mučenja, seksualnog nasilja i silovanja“.

U tom objektu, u izraelskom regionu Negev, nalaze se mnogi stanovnici Gaze za koje se sumnja da su učestvovali u napadima 7. oktobra ili da su pomagali izvršiocima.

Oni se drže bez optužnice, čuvaju ih rezervisti IDF i vojna policija, i nemaju pristup advokatima.

Poslednjih nedelja pojavili su se izveštaji da su neke od zatvorenika silovali stražari, a zbog devet uhapšenih vojnika koji su osmunjičeni da su zlostavljali zatvorenike izbili su neredi i u zatvor su upali ekstremno desničarski Izraelci koji su zahtevali njihovo oslobađanje.

(24sedam.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading