irak
Foto: EPA/EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Kako prenosi Gardijan, nacrt zakona zakođe omogućava da verske vlasti odlučuju o porodičnim poslovima i problemima, uključujući brak, razvod i brigu o deci.

Grupa od 25 poslanica u parlamentu pokušava da spreči da se nacrt zakona stavi na drugo glasanje, ističući da se suočavaju sa snažnim otporom.

''Nažalost, muški poslanici koji podržavaju ovaj zakon govore na muški način i pitaju šta je loše u braku sa maloletnicom? Njihovo razmišljanje je uskogrudno. Oni ne uzimaju u obzir da su oni zakonodavci koji određuju sudbinu ljudi, već radije slede svoje muško razmišljanje da bi sve ovo odobrili'', navodi poslanica Alija Nasif.

Aktivisti i protivnici nacrta zakona navode da će zakon, ukoliko bude usvojen, ''legalizovati silovanje dece''.

''Ovo je katastrofa za žene. Moj muž i moja porodica protive se dečjim brakovima. Ali, zamislite da se moja ćerka uda, a muž moje ćerke želi da oženi moju unuku kao dete. Novi zakon bi mu to omogućio, a ja ne bih smela da prigovorim. Ovaj zakon legalizuje silovanje dece'', rekla je koordinatorka koalicije aktivističkih grupa koje se protive usvajanju zakona, Raja Faik.

Protivnici zakona navode da se plaše da će njihova deca biti suočena sa budućnošću koja je još teža od njihove ako sporni zakon bude usvojen.

''Imam jednu ćerku, ne želim da bude primorana kao ja da se uda kao dete'', rekla je Ažar Jasim, koja je, kako navodi Gardijan, morala da napusti školovanje kako bi se udala kad je imala 16 godina.

Britanski list navodi da u protestima protiv usvajanja zakona učestvuju i pojedini irački poslanici.

Tokom protesta koje je koalicija organizovala ove nedelje u glavnom gradu Bagdadu i u nekoliko drugih gradova u Iraku, pristalice nacrta zakona sukobile su se sa protivnicima i optužile ih za ''moralnu dekadenciju'' i ''služenje zapadnim agendama''.

U Iraku je brak za mlađe od 18 godina zabranjen 1950. godine, ali, prema istraživanju UN-a, više od četvrtine žena u Iraku udalo se pre nego što su napunile 18 godina.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading