Kim Džong Un
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Lider Severne Koreje Kim Džong Un izjavio je danas da Seul zlonamerno preuveličava broj žrtava poplava u Severnoj Koreji.

Severnokorejski lider je rekao da je to što Južna Koreja preuveličala štetu i žrtve poplava "klevetnička kampanja" i "ozbiljna provokacija" protiv njegove vlade, prenosi AP.

U pojedinim izveštajima južnokorejskih medijska tvrdi se da je šteta od poplava u Severnoj Koreji verovatno veća od onoga što su državni mediji priznali i da bi broj smrtnih slučajeva mogao da bude veći od 1.000.

Kim Džong Un je rekao je da će oko 15.400 stanovnika koji su pogođeni poplavama biti privremeno dovedeno u Pjongjang kako bi im se pružila adekvatna pomoć i da Severna Koreja neće tražiti pomoć od drugih država oko poplava. Prema njegovim rečima, biće potrebno oko dva do tri meseca da se obnove kuće i stabilizuje situacija u područjima pogođenim poplavama.

Mediji su preneli da su jake kiše krajem jula poplavile 4.100 kuća, 7.410 hektara poljoprivrednih površina i brojne javne zgrade, objekte, puteve i pruge u severozapadnom gradu Sinuiju i susednom gradu Uiju.

Severna Koreja nije dala informacije o poginulima, ali je Kim Džong Un okrivio zvaničnike koji su zanemarili prevenciju katastrofa, što je dovelo do "žrtava, a to se ne sme dozvoliti".

Saveznici te zemlje, Rusija i Kina, kao i međunarodne grupe za pomoć, ponudile su Severnoj Koreji pomoć, ali ona nije javno saopštila da će je prihvatiti.

Južna Koreja takođe je ponudila pomoć, a Severna Koreja je pomoć te zemlje odbila i 2022. godine tokom borbe protiv epidemije korona virusa.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading