PAd aviona u Brazilu
Foto: Printscreen/Printskrin

Stručnjak za avijaciju tvrdi da je fatalna avionska nesreća u Brazilu najverovatnije izazvana jednim od tri zastrašujuća razloga. Uznemirujući snimci pokazali su avion kompanije Voepass kako se nekontrolisano "vrti u smrtonosnoj spirali" pre nego što je eksplodirao u ogromnoj vatri pored jedne kuće, ostavljajući najmanje 61 mrtvu osobu.

Iskusni pilot putničkih aviona, kapetan Ross Aimer, otkrio je da je jeziva avio-katastrofa možda uzrokovana kvarom motora, kvarom na upravljanju letom ili delom aviona koje je otpalo tokom leta. Aimer, koji ima preko 40 godina iskustva u letenju putničkih aviona u SAD-u, izjavio je za DailyMail.com da bilo koji od ovih zastrašujućih razloga može dovesti do gubitka kontrole aviona i izazvati haos.

 


Aimer je dodao da je najverovatniji razlog problema mogla biti niska brzina pada, tvrdi kapetan. Ovo se dešava kada je protok vazduha preko aviona suviše spor, što znači da avion nije u mogućnosti da se podigne kako treba. Najčešće se javlja kada avion leti sporim tempom. Kada krilo izgubi potisak, često će se nagnuti na jednu stranu dok se drugo krilo podiže, što dovodi do rotacije aviona i nastanka spirale. Ako je motor isključen ili je došlo do kvara, a nema snage, pilot neće biti u mogućnosti da zaustavi tragičan pad. Mogući uzroci sporog kretanja aviona su tehnički kvar, ekstremna turbulencija ili greška pilota.

Tragična nesreća dogodila se oko 13:25 po lokalnom brazilskom vremenu, nakon što je avion poleteo u podne iz Cascavela, Parana. Nakon što je avion počeo slobodan pad, strmoglavo se srušio u stambeno područje grada Vinhedo, savezne države Sao Paulo. Lokalni stanovnici su pritrčali do mesta nesreće da vide vatreni olupine i tela koja leže među ruševinama. Gradsko veće Valinhosa kasnije je potvrdilo da su svi 61 putnik na brodu poginuli, ali da niko od stanovnika na zemlji nije povređen ili poginuo.

Avio-kompanija Voepass Linhas Aéreas potvrdila je da je avion poleteo sa 61 osoba na brodu, od kojih su četiri člana posade i 57 putnika. Vlasti su rekle da su "Voepass preduzima sve mere kako bi podržao učesnike nesreće. Još uvek nema potvrde o tome kako se nesreća dogodila ili o trenutnoj situaciji ljudi na brodu."

Vatrogasci, vojna policija i civilna zaštita su poslali timove na mesto nesreće u Vinhedo. Lokalni mediji su izvestili da je avion bio turboprop ATR-72-500, proizveden od strane francuskog proizvođača ATR. Sajt za praćenje letova Flightradar24 je rekao da je ovaj avion bio model star 14 godina, proizveden 2010. godine. Preko 1.200 takvih aviona je izgrađeno od 1988. kada je ušao u upotrebu. Avionska nesreća pokrenula je istragu Federalne policije Brazila i vazduhoplovne vlasti zemlje.

 

(Sun)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading