Kotor
Foto: Printscreen/RINA

Na tabli je napisano da je njeno ime "Pušti me proć" ili na engleskom "Let me pass". I ova ulica je zaista takva, jet dve odrasle osobe teško da se ovde mogu mimoići. U jeku turističke sezone i ova ulica je prava turistička atrakcija.

- Nikada nisam video ovako malu ulicu, nigde ni u Kini, a kamoli u ovom delu Evrope. Ova ulica mi više liči kao da je napravljena za mačke po kojima je Kotor i poznat. Sve nas zanima kako lokalno stanovništvo koristi ovu ulicu - kazali su kineski turisti za agenciju RINA.

Tabla sa neobičnim nazivom ove ulice, postavljena je pre nekoliko godina, ali lokalno stanovništvo taj naziv koristi od davnina. Ulica je ucrtana i u mapama grada, pa je iz godine u godinu obilazi sve više turista.

Ona je široka svega nekih osamdeset centimetara i nekih deset metara dugačka, na jednom delu je uska, dok je na drugom nešto malo šira i to njeno ime, naravno neformalno stoji vekovima.

Nekada davno tu ulicu su koristile žene koje su nosile namirnice sa pijace ili robu za pranje, tako da je bilo potrebno doviknuti sa jedne ili druge strane "pušti me proć", tako da se odatle i taj naziv odomaćio.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading