brod
Foto: Alo/Shutterstock

Prvi napad dogodio se oko 115 kilometara južno od lučkog grada Hodejde koji drže Huti, saopštio je Britanski vojni centar za pomorske trgovinske operacije (UKMTO), a drugi se dogodio nekoliko sati kasnije oko 180 kilometara severozapadno od Hodejde, prenosi AP i dodaje da nije odmah bilo jasno da li je na meti bio isti brod. Napadi se dešavaju u trenutku kada saveznik Jemena, Iran, razmatra napad na Izrael zbog ubistva političkog lidera Hamasa Ismaila Hanija 31. jula u Teheranu.

Njihovi napadi već su poremetili jedan trilion dolara robe koja godišnje protiče pomorskom rutom ključnom za trgovinu između Azije, Evrope i Bliskog istoka, a, kako piše američka agencija, Huti su izazvali i najintenzivniju borbu koju je američka mornarica videla od Drugog svetskog rata.

Huti su napali više od 70 plovila u kampanji u kojoj je od početka rata u Gazi u oktobru ubijeno četiri mornara. Zaplenili su jedno plovilo, a dva potopili. Pobunjenici tvrde da su njihovi napadi usmereni na brodove povezane sa Izraelom, Sjedinjenim Američkim Državama ili Ujedinjenim Kraljevstvom.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading