lisica
Foto: Printscreen/Printscreen

Prema rečima jedne Banjalučanke, lisica je posetila u večernjim časovima nju i njenu porodicu dok su sedeli ispred kuće.

"Lisica nam je prišla veoma blizu, te se nije plašila. Nije izgledala divlje, delovala je pitomo", rekla je ova Banjalučanka.

Kako je dodala, ovo je bila neobična situacija u kojoj nije znala šta da radi.
"Sedela sam pred kućom, a pored mene ođednom se pojavila lisica. Nisam znala kako da reagujem. Jako malo znam o ovoj životinji. Nisam sigurna koliko je opasna i prenosi li neke bolesti", objasnila je ona, te dodala da se ova životinja nakon nekoliko minuta udaljila od nje i sedela u dvorištu, a zatim otišla u nepoznatom pravcu.

Sve ovo desilo se u Zalužanima, a meštani Ade takođe su nedavno videli lisicu u svom naselju, te su zbog toga zabrinuti.

"Ovo naselje je urbano, imamo mnogo zgrada, kafića, ljudi, a pojavile su se lisice, što je čudno i pomalo zastrašujuće", rekao je meštanin.

Pojava lisica u gradu Banjaluka u poslednjih nekoliko godina je postala uobičajena, kazao je ovo Darko Jovanić iz Lovačkog udruženja Zmijanje, te dodao da se može reći da je reč o normalnoj pojavi.

"Te lisice koje se pojavljuju u Banjaluci su mlade lisice koje su se okotile na ovim prostorima i svoje zaklone pronašle u šipražju, a hranu u kontejneru", rekao je on za Nezavisne.

One, kako kaže, ljudima ne predstavljaju nikakvu pretnju, pogotovo kada je reč o mlađim jedinkama koje istražuju svoje sklonište.

"Sa sigurnošću možemo utvrditi da te jedinke nisu opasne po bezbednost i zdravlje građana, a besnila nema", objasnio je on.

Ipak, kako kaže, apelujemo na građane da ne treba da im prilaze, hrane ih, da se ne igraju sa njima, nego ako primete da se primiču kućama i dvorištima obaveste gradske institucije ili Lovačko udruženje Zmijanje, ukoliko je reč o gradu Banjaluka.

"Smatramo da nema mesta za paniku, ali došle su zbog hrane u kontejnerima i skloništa su pronašle u nepokošenim predelima", zaključio je on.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading