Vojska Srbije
Foto: Tanjug/FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE I VOJSKA SRBIJE/ bs

Dva specijalizovana helikoptera za gašenje požara iz Srbije trebala bi danas oko podne da dolete do Tjentište i da se uključe u akciju gašenja velikog požara na lokalitetu Nacionalnog parka "Sutjeska", saznaje Srna u Ministarstvu bezbednosti u Savetu ministara.

Prema istom izvoru, na terenu već deluju letilica Helikopterskog servisa Republike Srpske i dva helikoptera Oružanih snaga BiH.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara Nenad Nešić sinoć je, nakon odluke Saveta ministara, najavio dolazak helikoptera iz Srbije.

- U razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem dogovorio sam da helikopteri iz Srbije dođu sutra - rekao je Nešić.

Savet ministara sinoć je, na predlog Ministarstva bezbednosti, jednoglasno doneo odluku o traženju međunarodne pomoći za zaštitu i spasavanje u gašenju požara, nakon što su požari zadesili BiH.

- Ovom odlukom zatražena je međunarodna pomoć u gašenju požara u vidu vatrogasnih snaga, sredstava i letilica za gašenje požara iz zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spasavanju i kroz procedure Mehanizma za civilnu zaštitu EU - saopšteno je iz Saveta ministara nakon vanredne telefonske sednice.

Na lokalitetu Tjentišta gori stoletna crnogorična šuma, te je iz Republike Srpske apelovano da se odobri dolazak helikoptera iz Srbije bez čije pomoći požar ne može biti stavljen pod kontrolu.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading