Aleksej Djumin
Foto: Printscreen/printskrin/Jutjub

Ruski predsednik Vladimir Putin imenovao je dugogodišnjeg saveznika i bivšeg telohranitelja, Alekseja Djumina, da bude odgovoran za "oslobađanje" Kurske oblasti od ukrajinskih vojnih snaga, prema izveštajima. Djumin, koji je služio kao Putinov telohranitelj tokom njegovih prvih dva mandata i smatra se potencijalnim naslednikom ruskog predsednika, imenovan je nadzornikom operacije za povraćaj Kurske oblasti, kako su preneli ruski vojni blogeri u utorak.

Djumin je privukao pažnju javnosti 2000-ih kada je oterao medveda koji se približio jednoj od Putinovih privatnih rezidencija. Ovaj incident istakao je Djuminovu blisku povezanost sa Putinom i njegovu ulogu kao poverljivog pomoćnika. Njegovo imenovanje za vođenje misije u Kurskoj oblasti naglašava značaj zadatka i stepen poverenja koje je Putin uložio u njega.

https://www.youtube.com/shorts/Mb1CZXWXEhE

Nakon napete sednice sa bezbednosnim zvaničnicima u ponedeljak, Putin je obećao da će proterati ukrajinske snage sa ruske teritorije kako se prekogranična ofanziva ulazi u sedmi dan. Ovaj potez odražava ozbiljnost situacije i Putinovu odlučnost da reši krizu odlučno.

Djumin se dugo smatrao rastućom zvezdom unutar Putinovog unutrašnjeg kruga. Njegove prethodne uloge kao zamenik šefa GRU, ruske vojne obaveštajne agencije, i njegovo vođstvo specijalnih snaga tokom aneksije Krima 2014. godine doprineli su njegovom ugledu kao sposobne i lojalne ličnosti u Putinovom timu.

Imenovanje Djumina za nadgledanje ukrajinskog prodora u Kurskoj oblasti dodatno učvršćuje njegov položaj kao jednog od najpouzdanijih saradnika Putina. Njegovo prethodno iskustvo u vođenju osetljivih i visokorizičnih operacija čini ga pogodnim izborom za ovaj ključni zadatak.

Vredno je napomenuti da je Djumin trenutno pod sankcijama Velike Britanije i Sjedinjenih Država zbog njegovog učešća u aneksiji Krima i aktuelnog sukoba u Ukrajini. Bez obzira na ove međunarodne posledice, njegov položaj u ruskoj vladi nastavlja da se jača, odražavajući složenost ruskih spoljnih odnosa i unutrašnje politike.

Imenovanje Djumina takođe je rezultiralo smenom Valerija Gerasimova, načelnika Generalštaba, koji je navodno imao obaveštenja o ukrajinskim planovima ali nije obavestio Putina. Ova reorganizacija ukazuje na Putinovu odlučnost u rešavanju situacije i njegova očekivanja brze i odlučne akcije.

Prodor ukrajinskih snaga u Kursku oblast 6. avgusta doveo je do značajnih teritorijalnih dobitaka, sa izveštajima koji navode da su stekli kontrolu nad 28 naselja i oko 1.000 kvadratnih kilometara zemlje. Razvijajuća situacija predstavlja značajan izazov za rusku bezbednost i regionalnu stabilnost.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading