bolnica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Virus Oropouche (OROV) prijavljen je kod 19 osoba u poslednja dva meseca, prema Evropskom centru za kontrolu bolesti (ECDC).

Dvanaest je prijavljeno u Španiji, pet u Italiji i dva u Nemačkoj. Ne postoji vakcina za bolest koja potiče od lenjivca, neljudskih primata i ptica.

Stručnjaci kažu da virus potiče iz iste porodice bolesti kao i Zika virus i Denga, koji su potencijalno smrtonosni.

Mučnina, povraćanje, bol u mišićima...

Zaraza Oropouchea virusom uključuje simptome kao što su glavobolje, mučnina, povraćanje i bolovi u mišićima i zglobovima.

Doktor Deni Altman, profesor imunologije na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je da svet treba da bude zabrinut.

 

 

- Definitivno treba da budemo zabrinuti. Stvari se menjaju i mogu postati nezaustavljive - rekao je on za britanski "Telegraf".

Simptomi obično počinju četiri do osam dana nakon ujeda, a u teškim slučajevima bolest može dovesti do meningitisa. Iako potencijalno smrtonosni, ECDC je rekao da su smrtni ishodi izuzetno retki i da je oporavak od bolesti uobičajen. U većini slučajeva simptomi nestaju u roku od četiri dana.

Izbijanja virusa do danas su prijavljena u nekoliko zemalja širom Južne Amerike, Centralne Amerike i Kariba.

U 2024. godini zabeležene su specifične epidemije u Brazilu, Boliviji, Kolumbiji, Peruu, a nedavno i na Kubi.

Virus se širi Evropom

Osamnaest slučajeva zabeleženih u Evropi prijavljeni su nakon putovanja zaraženih na Kubu, a jedan zaraženi u Italiji je putovao u Brazil.

Prema izveštaju časopisa "Lancet", 25. jula su prvi put u Brazilu prijavljena dva smrtna slučaja izazvana ovim virusom kod dve mlade žene koje nisu imale druge zdravstvene probleme.

Iako je broj slučajeva i dalje nizak u Evropi, između januara i sredine jula ove godine zabeleženo je više od 8.000 slučajeva u Brazilu, Boliviji, Peruu, Kolumbiji i Kubi.

Zbog ovakvih brojki, ECDC je rekao da je verovatnoća zaraze za građane EU koji putuju ili borave u oblastima epidemije trenutno procenjena kao umerena.

 

 

Savet za sve koji putuju u ugrožena područja

Evropske vlasti savetuju onima koji putuju u pogođena područja da nose košulje sa dugim rukavima i duge pantalone da bi smanjili rizik od ujeda.

Soj koji stoji iza nedavne epidemije prvi put je primećen u malom selu na Trinidadu i Tobagu davne 1955. godine.

Pet godina kasnije, tokom izgradnje autoputa Belem-Brazilija, dokazano je da jedan lenjivac nosi Oropouche virus.

U roku od godinu dana, ljudi u toj oblasti su se razboleli od virusa.

Nejasno je koji insekti šire virus u džungli. Ali, u urbanom okruženju, muve i komarci šire bolest među ljudima.

Visoke temperature uzrokovane klimatskim promenama takođe su dovele do toga da muve lete dalje, a povećane padavine i poplave predstavljaju savršeno mesto za razmnožavanje insekata.

(Dejli mejl)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading