Eva Mozes Kor
Foto: Alo/Printscreen

Naizgled, bili su prosečna porodica, bavili su se poljoprivredom i živeli od svog rada. Tako je bilo sve to 1940. godine kada za ovu porodicu počinje pravi pakao. Naime, tada su njihovi selo okupirali mađarski nacisti, a porodica Mozes Kor bila je jedina jevrejska porodica. Porodica je razdvojena.

Otac i dve starije sestre odvojili su se od Evine majke, koja je zgrabila bliznakinje i povela ih sa sobom. To je bio poslednji put da je Eva videla oca i sestre Edit i Aliz, podseća Kurir.

"Na ulazu u logor su nas razdvojili. Sećam se da je nemački vojnik pitao mamu jesmo li Mirijam i ja bliznakinje, a kad je rekla da jesmo, odmah nas je odvojio od nje. Počele smo da plačemo, a i naša majka je počela jako da plače. Nismo imale pojma da je to poslednji put da vidimo mamu i da ćemo sestra i ja biti isporučene takozvanom Anđelu Smrti", ispričala je.

Ove devojčice imale su 10 godina kada su se pridružile su grupi od oko 1.500 dece na kojima je zloglasni doktor Jozef Mengele sprovodio najokrutnije medicinske eksperimente. Želeo da stvori 'čistu arijevsku rasu'.

"Doveli su nas u prostoriju po kojoj su trčali pacovi, a ljudi su bili iznemogli, bolesni i puni vaši. U toaletu je na podu ležalo troje mrtve dece. U tom trenutku čvrsto sam u sebi odlučila da ću učiniti sve što je moguće da Mirijam i ja ne završimo svoj život na tom prljavom podu", govorila je Eva u svojoj ispovesti.

 

 

Eva i njena sestra bliznakinja preživele su Mengelovu torturu

Evi je ubrizgao dozu smrtonosnog virusa. Mengele je rekao da joj s tom dozom preostaje još najviše dve nedelje života. Njena borba za život trajala je mnogo duže. Gubila je svest i vraćala se u život zbog visoke temperature nekoliko desetina puta. Bila je na samrti, ali je preživela. Baš kako je i obećala sebi i sestri, Eva i Mirijam dočekale su dolazak Crvene Armije i napustile su logor. Posle Drugog svetskog rata preselile su u Izrael i tamo se nastanile.

Udala se za logoraša i preselila u SAD

Eva se kasnije udala za bivšeg logoraša iz Buhenvalda i zajedno su preselili u SAD i dobili dvoje dece.

"Tek nakon što mi je umrla sestra, odlučila sam da je vreme da prestanem da mrzim i da svoju prošlost ostavim iza sebe", kaže Eva koja je 1984. osnovala Udruženje "CANDLES" - za decu koja su preživela nacističke laboratorijske eksperimente.

Ali, ova izvanredna žena uspela je ono što malo kome polazi za rukom.

"Od tad sam odlučila da pokažem ljudima kako se prašta. Oprostila sam čak i Mengeleu. Opraštam i svim nacistima zbog njihovih zločina. Istog trenutka kad sam odlučila da oprostim, sav moj bol koji se u meni sakupljao više od 50 godina, istog trenutka je nestao i osetila sam neverovatno olakšanje. Prestala sam da budem žrtva Aušvica i prestala da budem zarobljenica svoje prošlosti", kaže ona.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading