eufor
Foto: Alo/EPA-EFE/Fehim Demir

Godišnja vežba Eufor "Brzi odgovor" biće održana od 24. avgusta do 16. septembra širom Bosne i Hercegovine, u okviru koje će učestvovati snage iz 23 zemlje, privremeno ojačane rezervnim snagama iz Austrije, Mađarske Rumunije i međunarodnim mirovnim snagama sa KiM (Kfor).

Svrha ove vežbe je da pokaže spremnost Eufora i potvrdi njegovu stalnu podršku bosanskohercegovačkim partnerima u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja u Bosni i Hercegovini, rečeno je na konferenciji za novinare general-major Lasla Stica i načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OS BiH) general-pukovnika Gojka Kneževića.

Tokom ove opsežne obuke, Eufor će za izvršenje svojih aktivnosti imati podršku OS BiH, koje će osigurati lokacije za izvođenje obuke, navedeno je.

U ovom periodu stanovnici BiH mogu da očekuju pojačano kretanje vojnika, patroliranje i ostale aktivnosti, kao i prevoz opreme rezervnih snaga i letove helikoptera širom zemlje, uglavnom u području Čapljine, Glamoča, Livna, Orašja, Pazarića, Sarajeva, Tuzle, Ustikoline, kao i na graničnim prelazima Brod, Klobuk, Metaljka i Svilaj. Neke od ovih aktivnosti mogu biti većeg obima ili se odvijati tokom noći.

Eufor je saopštio da će lokalne vlasti i stanovništvo putem timova za vezu i osmatranje i saopštenja za javnost biti na vreme obavešteni o svakom kretanju snaga u njihovoj blizini.

RT Balkan

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading