tajni dokument
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je u martu optužen za zaveru radi obelodanjivanja informacija o nacionalnoj odbrani, izvozu odbrambenih artikala i tehničkih podataka bez dozvole i podmićivanje javnog službenika, prenosi Rojters.

Kako navodi agnecija Šulc je sklopio dogovor sa osobom koja je živela u Hong Kongu, za koju se sumnja da je povezana sa kineskom vladom, da prikupi informacije o nacionalnoj odbrani, uključujući poverljive informacije i tehničke podatke o kontrolisanom izvozu u vezi sa američkim vojnim sistemima naoružanja, u zamenu za novac.

''Vlasti poput kineske agresivno ciljaju naše vojno osoblje i informacije o nacionalnoj bezbednosti i mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da osiguramo da informacije budu zaštićene od neprijateljskih stranih vlada'', saopštio je izvršni pomoćnik direktora FBI Robert Vels.

Pre nego što je uhapšen, Šulc je poslao na desetine osetljivih i ograničenih vojnih dokumenata, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Među tim dokumentima je i onaj u kojem se govori o lekcijama koje je vojska SAD naučila iz sukoba Rusije i Ukrajine i koje će primeniti u odbrani Tajvana, dokumenti koji se odnose na kinesku vojnu taktiku i dokument koji se odnosi na američke vojne satelite.

Šulc je plaćen oko 42.000 dolara za te informacije, prenosi Tanjug.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading