Vladimir Putin
Foto: AP/Gavriil Grigorov (POOL)

Jedna od onih koja je privukla najviše pažnje je i da se načelnik generalštaba vojske Rusije Valerij Gerasimov više neće pitati mnogo kada je reč o operacijama u ovoj pograničnoj regiji.

Umesto njega, na ovu poziciju imenovan je nekadašnji šef obezbeđenja ruskog predsednika, a sada jedan od najbližih Putinovih saradnika Aleksej Djumin.

- Djumin je primio instrukcije od Putina i poslat je u regiju Kursk. On ide tamo s izuzetnim ovlašćenjima. On je Putinov čovek i neće dozvoliti sebi da prevari predsednika - naveli su blogeri.

Ovo imenovanje pokomentarisao je i zamenik veća Kurska Nikolaj Ivanov.

Aleksej Djumin

printskrin/Jutjub

 

 

- Zaista, Aleksej Genadjevič Djumin pozvan je juče i dobio je zadatak da nadgleda protivterorističku operaciju - rekao je Ivanov za lokalne medije, prenosi Biznis Insajder.

Inače, Djumin je radio u Putinovom obezbeđenju tokom njegovog prvog i drugog predsedničkog mandata, a 2009. godine, kada je Putin bio na čelu vlade, postao je njegov lični pomoćnik.

Godinama kasnije Djumin je obavljao niz drugih funkcija te je radio i u Ministarstvu odbrane. Tokom 2016. godine imenovan je i za guvernera Tulske oblasti.

Ono što je interesantno, upravo je Djumin bio jedan od Putinovih ljudi koji je planirao i nadgledao sprovođenje aneksije Krima 2014. godine.

Američko ministarstvo finansija sankcionisalo je Djumina 2018. godine te su naglasili kako je on bio na čelu specijalnih snaga koje su odigrale ključnu ulogu u aneksiji Krima.

- Prema tome, postoje razumni razlozi za sumnju da je Djumin bio umešan i nastavlja biti umešan u destabilizaciju Ukrajine ili podrivanje ili pretnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu ili nezavisnosti Ukrajine - navedeno je tada.

Također, Djuminovo ime se spominjalo i u potencijalnoj opciji zamene Putina na mestu predsednika, a list Politiko pisao je o tome kako je jednom spasio Putina od napada medveda.

- Neustrašivo je lojalan, a ipak dovoljno human da nije ubio medveda. Možete li imati bolje kvalifikacije da nasledite Putina - piše Politico.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading