topla čokolada
Foto: Printscreen/Printscreen/Youtube/Babish Culinary Universe

Hana Džejkobs (13), koja je preminula nakon jake alergijske reakcije na mlečne proizvode prilikom konzumiranja tople čokolade u lokalu jednog poznatog lanca kafeterija, nije dobila na uvid knjižicu o alergenima, jer joj konobarica nije ni pokazala.

Naime, konobarica, koja je osumnjičena da je pogrešno pripremila toplu čokoladu, kaže da majka nikada nije pročitala knjižicu sa alergenima jer joj "nije ni pokazala".

U toj knjižici postoji spisak sastojaka svakog proizvoda, pa i za toplu čokoladu.

Međutim, tog kobnog dana, kada je Hanina majka Abimbola Duile naručila dve tople čokolade sa ovsenim mlekom naglašavajući da je dete alergično, knjižica joj nije data na uvid.

Hana je sedela u čekaonici kod zubara kada je probala prvi gutljaj toplog napitka navodno napravljenog od kravljeg mleka na koje je ona alergična.

Devojčica je od detinjstva alergična na mlečne proizvode, kao i na ribu i jaja. Nažalost, nakon samo jednog gutljaja, doživela je jaku reakciju i umrla je u roku od nekoliko sati nakon što je popila piće 8. februara 2022. godine, rekao je mrtvozornik u istočnom Londonu.

Istragom je ustanovljeno da je barista Urmi Akter preuzela narudžbinu od Hanine majke, a tokom saslušanja nije želela da odgovori na određena pitanja.

U svojoj izjavi Akter je rekla da je Hanina mama tražila dve tople čokolade.

"Možete li da operete bokal jer moja ćerka ima alergiju na mlečne proizvode?", upitala je Hanina majka Urmi, piše Metro.

Kako se saznalo na sudu, prema pravilima poznate kafeterije, kupcima koji traže nemlečni proizvod ili kažu da imaju alergije na određene namirnice, treba pokazati knjigu koja se čuva na blagajni, a u kojoj se navode sastojci proizvoda i detalji o tome kako se koje piće pravi.

"Nisam pokazala majci knjigu jer mi je rekla da je pranje posude dovoljno. Mislila sam da će ona, kao majka, znati više o tome. Dala sam joj piće koje je tražila", objasnila je Akter.

Ona je rekla sudu da je ponovila zahtev Hanine majke "da se bokal opere i istakla da se topla čokolada pravi od mleka". Rekla je da je gospođa Duile odgovorila "to je u redu".

"Koliko sam razumeo, rekli ste da je majka spomenula alergiju na mlečne proizvode. Knjiga nije pokazana majci, a jedino što ste uradili jeste da ste napravili toplu čokoladu tako što ste oprali bokal i spremili je", upitao je mrtvozornik.

"Da ste joj pokazali knjigu o alergijama ne bi bilo nikakvih problema u komunikaciji, zar ne?", upitala je Emili Slokomb, koja je predstavljala Haninu porodicu.

Slokomb je takođe pitala Akter da li je ponovila porudžbinu majci pre spremanja.

Ostala pitanja, upućena Akterovoj, bila su na temu poznavanja alergena i dobre obuke na poslu. Takođe, tokom ispitivanja su izvršene provere da li je devojka znala da treba da koristi različite bokale za spremanje napitka, kao i da "svaki put mora da pokaže knjigu sa sastojcima".

Advokat porodice je takođe pitao zašto nije potvrdila da li se koristi kravlje mleko nakon što joj je rečeno o Haninim prehrambenim potrebama i da li je kolegi koji je spremao napitak rekla za alergije.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading