osip kod turista u Hrvatskoj
Foto: Printscreen/X/@Avtokampi

Grupa slovenačkih turista prijavila je neobična kožna stanja nakon boravka u kampu na Murteru. Prvobitno su neki od njih sumnjali na stenice, ali slovenački doktor je posumnjao da bi krivac mogla biti pijavica, koja može prenositi leishmanijazu. Osoblje kampa odmah je uputilo goste da potraže hitnu medicinsku pomoć čim su saznali za problem, a ovlašćena kompanija je obavila pregled i zaključila da nema potrebe za posebnim merama.

 

 


Ministarstvo turizma je saopštilo da nema zvaničnih informacija o prijavljenim incidentima, prebacujući pitanje Ministarstvu zdravlja, koje još nije komentarisalo. U međuvremenu, Zavod za javno zdravlje planira da sprovede istraživanje na licu mesta, uz podršku Turističke zajednice Tisno. Ova poslednja je istakla da će pažljivo pratiti situaciju i delovati kao kanal komunikacije sa gostima na osnovu uputstava relevantnih vlasti.

Turistička zajednica Tisno uverila je da, na osnovu trenutnih informacija, nema osnove za izdavanje dodatnih upozorenja trenutnim ili potencijalnim gostima. Obavezali su se da će promptno preneti bilo kakve relevantne informacije ili uputstva zainteresovanim stranama i posetiocima. Međutim, nekoliko slovenačkih turista podelilo je uznemirujuća iskustva, pri čemu je jedna porodica zatražila medicinsku pomoć, uključujući antibiotike i antihistaminike, zbog upornih kožnih iritacija.

Uprkos korišćenju različitih sredstava za zaštitu od insekata, pogođene osobe su nastavile da trpe nelagodu, što je neke navelo da skrate svoj odmor. Fizički i psihički teret situacije naterao je jednog turistu da potraži hitnu medicinsku pomoć i na kraju odluči da se vrati kući, uprkos emocionalnoj teškoći napuštanja dugo očekivanog i plaćenog odmora. Osim toga, postoje izveštaji o sličnim kožnim reakcijama kod drugih osoba u okolini, što izaziva zabrinutost u vezi sa potrebom medicinskih pregleda radi isključivanja leishmanijaze.

 

 

(Index.hr)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading