NOVI ZELAND PUKAO POD PRITISKOM Kim Dotkom će biti izručen Americi posle 12 godina pravne bitke
Foto: EPA/EPA

Dotkom, rođen u Nemačkoj, a koji ima prebivalište na Novom Zelandu, bori se protiv ekstradicije Sjedinjenim Državama od 2012. nakon racije koju je naredio FBI u njegovoj vili u Oklandu.

Ministar pravde Pol Goldsmit potpisao je nalog za izručenje Dotkoma, rekao je portparol ministra pravde.

"Pažljivo sam razmotrio sve informacije i odlučio da gospodin Dotkom treba da bude izručen SAD i da se suoči sa suđenjem", naveo je Goldsmit u saopštenju.

Kako se dodaje u saopštenju resornog ministra, tehnološkom biznismenu je dat kratak vremenski period da razmotri donetu odluku i posavetuje se u vezi s njom, što je uobičajena praksa. Napominje se i da ministarstvo neće dalje komentarisati u ovoj fazi.

U objavi na drutšvenoj mreži Iks u utorak, Dotkom je napisao da je "poslušna američka kolonija u Južnom Pacifiku upravo odlučila da me izruči za ono što su korisnici postavljali na Mega aploudu". 

Rojters nije  mogao da dođe do komentara Dotkoma.

Američke vlasti tvrde da su Dotkom i tri druga rukovodioca "Mega aplouda" koštali filmske studije i diskografske kuće više od 500 miliona dolara podstičući korisnike da čuvaju i dele materijal zaštićen autorskim pravima, što je donelo više od 175 miliona dolara prihoda ovom sajtu.

Direktor marketinga kompanije Fin Batato i glavni tehnički direktor i suosnivač Matijas Ortman, obojica iz Nemačke, zajedno sa trećim rukovodiocem holandskim državljaninom Bramom van der Kolkom uhapšeni su sa Dotkomom 2012. godine.

Ortman i Van der Kolk postigli su sudske nagodbe na osnovu kojih su dobili zatvorske kazne na Novom Zelandu 2023, ali su izbegli izručenje. Batato je umro na Novom Zelandu 2022. godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading