zelenski i zalužni
Foto: Tanjug/Tanjug/Ap

On je napomenuo i da on ne može biti umešan u sabotažu "Severnog toka", pošto ukrajinske snage "nisu ovlašćene da sprovode inostrane misije".

Naime, Vladimir Zelenski je 9. maja imenovao Zalužnog za ambasadora Ukrajine u Londonu, a u julu je list "Ukrajinska pravda" objavio da je počeo da radi na novoj poziciji.

Zalužni je do 8. februara obavljao dužnost vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine.

Prethodno je "Volstrit džornal" preneo da je američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) zahtevala da Vladimir Zelenski otkaže naređenje za sabotažu "Severnog toka", na šta je on pristao, ali ukrajinski general Valerij Zalužni nije poslušao njegov nalog.

"CIA je zahtevala da kabinet Zelenskog prekine operaciju", piše list, pozivajući se na američke, ukrajinske i evropske izvore.

Kako se navodi, nakon što je dobio uputstva iz Vašingtona, Zelenski je dao odgovarajuće naređenje generalu Zalužnom, koje je on "ignorisao", a njegov tim je izvršio "prilagođavanje prvobitnom planu".

Mediji su juče objavili da je ukrajinski instruktor ronjenja, koji se nalazio u Poljskoj, a kog Berlin optužuje da je izveo sabotažu "Severnog toka", navodno uspeo da pobegne nemačkim tužiteljima koji su izdali nalog za njegovo hapšenje.

Nemačko federalno tužilaštvo tereti Vladimira Ž. i njegove navodne saučesnike za protivustavnu sabotažu i izazivanje eksplozije. Prema informacijama nemačkog lista, osumnjičeni je uspeo da napusti Poljsku, a na osnovu obaveštajnih podataka veruje se da je "možda bio upozoren". 

Zaharova: Zapad želi da skine sa sebe odgovornost za teroristički napad na "Severni tok"

Zapad nastoji da skine sa sebe odgovornost za sabotažu gasovoda "Severni tok", izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova. 

"Zadatak Zapada je da se oslobodi odgovornosti za teroristički napad na 'Severni tok'", odgovorila je Zaharova na pitanje zašto je dve godine kasnije Nemačka odlučila da se aktivno bavi istragom.

Ranije je američki list "Volstrit džornal", pozivajući se na neimenovane izvore, naveo da je Centralna obaveštajna služba SAD (CIA) tražila od Vladimira Zelenskog da otkaže naređenje o izvođenju diverzija na gasovodima, kao i da je on pristao to da uradi, ali da je ukrajinski general Valerij Zalužni odbio da ga posluša.

U isto vreme, Zalužni je odbacio tvrdnje o svojoj umešanosti u sabotažu gasovoda.

Kako se navodi, nemački istražitelji usredsređeni su na sakupljanje dokaza protiv Zalužnog i njegovih pomoćnika.

Dobijeni dokazi mogli bi da poremete odnose između Kijeva i Berlina, koji je Ukrajini pružio vojnu tehniku i obezbedio veliki deo finansijskih sredstava, piše "Volstrit džornal".

Prethodno su nemački mediji preneli da je Berlin izdao nalog za hapšenje ukrajinskog ronioca osumnjičenog za umešanost u teroristički napad na "Severni tok".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading