SKANDAL TRESE NOVI ZELAND Humanitarna organizacija umalo pobila beskućnike bombonama
Foto: Alo/Foto: Tanjug

Bombone je delila humanitarna organizacija, nesvesna potencijalne opasnosti. Slatkiše je ovoj organizaciji poklonila nepoznata osoba.

Dobrotvorna organizacija Auckland Citi Mission sada je u potrazi za paketima sa hranom u kojima se nalaze bomboni, koji su zapravo bili čvrsti blokovi metamfetamina zapečaćeni u omotima slatkiša.

Metamfetamin je snažan stimulans koji izaziva veliku zavisnost i utiče na centralni nervni sistem.

Količina metamfetamina u svakom slatkišu bila je i do 300 puta veća od nivoa koji bi neko normalno uzimao, i može biti smrtonosan.

Policija je takođe pokrenula istragu.

Ben Birks Ang, portparol Novozelandske fondacije za drogu, rekao je da je maskiranje droge kao bezopasne robe uobičajena tehnika prekograničnog krijumčarenja i da je više takvih „slatkiša“ moglo da se distribuira širom Novog Zelanda.

Udruženje je saopštilo da su ljudi koji su uzeli bombone u usta osetili gorak ukus i osećali se čudno. Većina njih ispljune bombone zbog neprijatnog ukusa.

Prema vlastima na Novom Zelandu, tri osobe koje su konzumirale bombone nakratko su hospitalizovane i kasnije puštene.

"Slatkiši" su imali uličnu vrednost od 1.000 novozelandskih dolara (560 evra) svaki, što sugeriše da je donacija nepoznate osobe humanitarnoj organizaciji bila slučajnost, a ne namerni napad, rekao je Birks Ang.

Misija grada Oklanda je izvestila da prihvata samo komercijalno proizvedenu hranu koja se uključuje u svoje pakete hrane i da su bomboni izgledali kao takvi kada su donirani.

Grupa je rekla da su „šokirani“ incidentom i da su počeli da kontaktiraju sve potencijalne primaoce kako bi ih obavestili o ovom problemu.

Bomboni su donirani negde u proteklih šest nedelja. Nije jasno koliko je bilo distribuirano u to vreme, a koliko je napravljeno od metamfetamina.

Novozelanđanima se za sada savetuje da uopšte ne konzumiraju bombone sa ukusom ananasa Rinda, jer je moguće da još uvek postoje kontaminirani paketići.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading