planinar visi na steni
Foto: Printscreen/www.facebook.com/Bergwacht Ruhpolding

Rajan Kuper, koji je predvodio tim za pešačenje, otkrio je nešto zapanjujuće dok su se penjali na vrh Huascarán u peruanskim Andima. Naime, u debelim snežnim poljima i ledenim pokrivačima, tim je primetio tamni oblik.

 - Kako smo se približavali, objekat je počeo da dobija oblik. Shvatili smo da je to telo planinara - rekao je Kuper. 

 - Odmah nam je bilo jasno da je tamo već neko vreme.

Kasnije se ispostavilo da je taj planinar bio Vilijam Stampfl, koji je nestao pre 22 godine. Njegovo telo je bilo zamrznuto u vremenu, netaknuto, sa svim ličnim stvarima uključujući čizme, torbu, pa čak i vozačku dozvolu.

-Odmah sam primetio njegovu burmu. Bilo je očigledno da je imao porodicu, verovatno ženu koja ga je čekala kod kuće, ali on se nikada nije vratio - rekao je Kuper.

Kuper je preuzeo na sebe zadatak da pronađe porodicu nesrećnog planinara. Nakon nekoliko dana uspeo je da stupi u kontakt sa Stampflovom decom i prenese im vesti.

-Već su se pomirili sa činjenicom da će njihov otac zauvek ostati deo planine. Zato je taj telefonski poziv 22 godine kasnije bio pravi šok - izjavio je Kuper.

Dženifer Stampfl, ćerka Vilijama Stampfla, izrazila je zahvalnost što je upravo Kuper pronašao njenog oca.

-Zaista verujem da postoji viša sila koja je dovela Rajana na pravo mesto u pravo vreme da pronađe mog oca“, rekla je Dženifer.

Huaskarn, najviši vrh peruanskih Anda, planina je koju osvajaju samo najhrabriji. Pre nešto više od dve decenije, Huaskarn je prizvao Vilijama Stampfla, a Kupera tek prošlog meseca.

Porodica Stampfl primila je tragičnu vest još 2002. godine, kada je Vilijam, zajedno sa svojom planinarskom grupom, nestao nakon što ih je zatrpala lavina. Nakon što je potraga, koja je trajala nedelju dana, ostala bez rezultata, smatrani su mrtvima.

Dve decenije kasnije, telo Vilijama Stampfla konačno je pronađeno, donoseći dugo očekivani kraj ovoj tragičnoj priči.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading