Bil gejts
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Tekst u Njujork Tajms otkriva detalje o radnoj atmosferi u organizaciji "Bill and Melinda Gates Foundation" nakon odlaska Melinde Frenč Gejts, ali i o tretmanu zaposlenih od strane Bila Gejtsa. Prema novoj knjizi novinara Njujork tajmsa Anupreeta Das, zaposleni su doživljavali Bila Gejtsa kao "apsolutnog monarha" i osećali su se kao da su "dvorani koji se pokoravaju pred njim u Versaju". Njegovo ponašanje je bilo toliko zastrašujuće da su zaposleni strepeli od njegovih "ispitivanja" i "inkvizicija", a čak su i odsustvo kritike doživljavali kao validaciju.

Jedan od bivših zaposlenika Fondacije Bill and Melinda Gates uporedio je Gejtsa sa francuskim kraljem Lujom XIV, opisujući sastanke sa njim kao "kraljevske podanike koji mu se klanjaju i podilaze mu". Ovo poređenje naglašava stepen dominacije i uticaja koji je Gejts  imao nad svojim zaposlenima, koji su se trudili da "zadobiju naklonost svog vladara".

Jedan od bivših zaposlenih Fondacije opisao je Gejtsa kao "najstrašniju osobu na svetu za davanje preporuka ili izveštaja", ističući da je svaki detalj pažljivo analizirao i da je čak odsustvo povratne informacije tumačeno kao odobravanje. 

Zaposleni su pažljivo pratili izraze lica Bila Gejtsa tokom sastanaka, tumačeći i najmanji osmeh ili klimanje glavom kao odobrenje ili odbijanje. Njegova povratna informacija ili njen nedostatak bio je tema razgovora među zaposlenima danima nakon sastanka, dok su se trudili da tumače da li su zadovoljili svog šefa.

Iz Gejtsove kancelarije stigao je odgovor na knjigu, u kojem se navodi da su optužbe iz knjige "izuzetno senzacionalističke" i da ignorišu stvarne dokumentovane činjenice koje je kancelarija pružila autoru na brojnim prilikama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading