grb podgorice
Foto: Printscreen/Youtube/ Skupstina Glavnog grada

Ukrupnjavanje političkih partija koje dosada nisu imale ikakav vid saradnje sa DPS-om u jednu ili dve kolone u trenutnoj raspodeli snaga na političkom tržištu omogućilo bi formiranje stabilne vlasti u Glavnom gradu Crne Gore i izbegavanje reprize situacije koja je nedavno dovela da raspuštanja lokalnog parlamenta.

Takav epilog bi mogli osujetiti samostalni nastupi brojnih lista od kojih su pojedine naprečac osnovane uoči izbora 29. septembra.

Dosada su potvrđeni samostalni nastupi nekoliko novih političkih partija, pokreta i lista koji u trenutnim okolnostima imaju veoma male šanse za ulazak u lokalni parlament. Ako njima dodamo još nekoliko manjih politčkih subjekata koji se još nisu izjasnili o načinu nastupa na izborimo, dolazimo do realne mogućnosti da skoro dvocifren broj politčkih aktera samostalno krene u izbornu trku. Samim tim se povećava procenat tzv. prosutih glasova, jer će za veliku većinu tih lista biti nedostižan propisani cenzus od tri odsto.

Nesumnjivo da se takvom scenariju najviše nada Demokratska partija socijalista kao trenutno (po istraživanjima javnog mnjenja) najjača politička partija. Po Dontovoj formuli lista koja osvoji najveći broj glasova će na uštrb prosutih glasova uvećati broj mandata.

Određen broj novostvorenih lista koje su ideološki bliske DPS-u ili rado će odigrati takvu posredničku ulogu, što ne bi smeli uraditi subjekti koji plediraju na ono biračko telo koje je u prethodne četiri godine ostavljalo poslanike/odbornike nekadašnjeg kriminogenog režima u opozicionim klupama.

Još ima dovoljno vremena da odgovorni politički subjekti dogovorom osujete idealan scenario za DPS – raslojavanje parlamentarne većine.

Dogovor istinskih antidepesovskih snaga koje nisu učestvovale u rušenju vlasti u Podgorici, nema alternativu ukoliko se želi sprečiti povratak DPS-a na vlast u Glavnom gradu. Isti moraju imati na umu da DPS u ovom trenutku ima veći koalicioni potencijal negoli 23. oktobra 2022. godine i to ne računajući na unapred zagarantovani doprinos tradicionalnih satelitskih partnera koji su okupljeni na listi Evropski savez.

Bonus video:

 

 

Alo/Borba.me

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading