Rusija
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Zapadne zemlje nameravaju da uskrate Rusiji pristup Baltičkom moru i pretvore ga u „unutrašnje more“ NATO, rekao je Nikolaj Patrušev, pomoćnik ruskog predsednika i predsednik Pomorskog kolegijuma, u intervjuu za „Izvestija“.Prema njegovim rečima, u te svrhe koriste se nove članice alijanse Švedska i Finska.

Patrušev smatra da Zapad „sprovodi strategiju okivanja“ Rusije u Crnom moru. On nije precizirao koji su koraci za to preduzeti, samo je napomenuo da članice NATO žele da povećaju svoje prisustvo kršeći Konvenciju iz Montrea.

“Da bi povećale svoj uticaj u Svetskom okeanu, Sjedinjene Države i njihovi saveznici ignorišu ili pokušavaju da revidiraju druge međunarodne sporazume“, navodi Petrušev.

Bivši glavnokomandujući Oružanih snaga Alijanse u Evropi admiral DŽejms Stavridis ranije je govorio o namerama NATO u vezi sa Baltičkim morem.

Zahvaljujući ulasku Švedske i Finske u alijansu, NATO je Baltičko more učinio gotovo unutrašnjim „jezerom“, što je važno u slučaju sukoba sa Rusijom. Prema njegovim rečima, Baltičko more će koristiti alijansa za pritisak na Kalinjingrad.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading