NEVREME
Foto: Alo/DHMZ

Nakon vruće noći s visokim temperaturama došao je i poslednji dan toplinskog talasa u Hrvatskoj: u Splitu je jutros bilo 28 stepeni, a više od 25 je u brojnim mestima uz obalu, Zagreb je na 23, kao i Osijek i Varaždin. Najugodnije je bilo u Gospiću, Otočcu i Delnicama gde je u 7 sati ugodnih 17 stepeni.

I danas će biti pretežno sunčano s povremeno umerenom naoblakom, ali i vrlo vruće pa će najviša temperatura biti od 33 do 38 stepena u hladu.

Ali u drugom delu dana, uglavnom u unutrašnjosti Hrvatske, stiže promena s jačim razvojem oblaka i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, koji mogu biti i izraženi. Vetar će biti slab, na istoku i umeren istočni, na Jadranu severozapadni i jugozapadni. Uz pljuskove vetar prolazno može biti pojačan.

Danas i sutra će kružiti vazduh bogat vlagom, a nailazak hladnog vazduha nad ugrejano more i kopno učiniće atmosferu nad Hrvatskom vrlo nestabilnom - uz osveženje, upozorava DHMZ. Već u nedelju biće na snazi upozorenje na opasnost od jakih grmljavinskih nevremena, najpre na severnom Jadranu, a obilni pljuskovi u kratkom vremenu najverovatniji su u ponedeljak.

Iako se dobrodošla kiša očekuje svuda, biće neravnomerno raspoređena, navodi se.

Osim lokalno obilne kiše, moguć je i grad i olujni udari vetra pa se ne mogu isključiti štete. Zbog dužeg perioda visoke temperature tlo je isušeno i slabo propusno zbog čega će biti olakšano površinsko tečenje pa postoji mogućnost pojave bujičnih i urbanih poplava.

Zbog hladnijeg vazduha u nižim slojevima atmosfere, a pogotovo s odmicanjem visinskog ciklona prema jugoistoku, duvaće i jaka, na udare verojatno olujna bura, najpre na severnom Jadranu, što će malo i sniziti vrlo visoku temperaturu mora, a moguće i otežavati saobraćaj na već poznatim deonicama cesta i autocesta, navodi se.

24sata.hr

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading