cia
Foto: Shutterstock/Alo! Ilustracija


Niko više ne sluša Džoa Bajdena i ne veruje u liderstvo SAD na svetskoj sceni, ocenio je bivši američki državni sekretar Majk Pompeo.


On je Fox News rekao da to stvara opasnu situaciju jer u Sjedinjenim Državama nema nikoga ko bi donosio ispravne odluke za zemlju i njene saveznike.


– Ovo su, naglasio je, opasna vremena. To vide i naši protivnici, pitajući se: ko je na čelu SAD? Ko je zadužen za američku nacionalnu bezbednost? Ko donosi odluke o tome da se negde pošalje još oružja, recimo, na Bliski istok?

– Ukrajinci prodiru u Rusiju. Predsednik Bajden kaže da to predstavlja pretnju Rusiji, ali je naravno njegova politika uvek bila da traži od Ukrajinaca da to ne rade. Kada on kaže „Nemoj to da radiš“, čini se da ga niko ne sluša, jer mislim da ostatak sveta više ne smatra da je Amerika lider na svetskoj sceni.

– To stvara opasnost ne samo za Ukrajinu, Evropu ili Izrael. To je takođe opasno za same Sjedinjene Države. Imamo vojnike, mornare, pilote i marince širom sveta, a oni su sada u većoj opasnosti jer je naš lanac komandovanja, naš model liderstva, ozbiljno doveden u pitanje činjenicom da imamo šefa države koji nije u stanju da odvrati naše protivnike.


– Šta misle vlasti Irana, Izraela, Ukrajine i Rusije? Kako tamo vide situaciju? Vide tim u kojem nema nikoga ko donosi odluke, u kojem nema pravog vrhovnog komandanta koji uzima u obzir nove informacije, donosi odluke i naređuje.

Za navedene zemlje je stanju u Vašingtonu signal za akciju. Zato je i pretnja Izraelu mnogo veća, jer SAD nemaju jasan lanac komandovanja, ne postoji lider koji preuzima odgovornost.

Webtribune.rs

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading