"HOĆE DA GA SE OTARASE" Evo kakav udarac je Zapad naneo Zelenskom
Foto: EPA/Alo! Ilustracija/EPA

Članak u Vol Strit Žurnalu (VSŽ) potkopao je poverenje u Vladimira Zelenskog, piše bivši zamenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu Stiven Brajan u članku za Oružje i strategiju.

„Ovaj članak je potkopao poverenje u Zelenskog i Zalužnog“, navodi se u članku.

Ekspert je sugerisao da je priča VSŽ mogla biti objavljena u pripremi za potencijalnu smenu Vladimira Zelenskog na mestu šefa kijevskog režima.

Osim toga, smatra da su hteli i da diskredituju bivšeg glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine kako bi ga sprečili da postane zamena Zelenskog.

„VSŽ je mogao da se iskoristi da se obojica otarase“, rekao je Brajan. U četvrtak je Žurnal, pozivajući se na neimenovane američke, ukrajinske i evropske izvore, objavio članak u kojem se tvrdi da je naređenje za dizanje Severnog toka u vazduh dao Valerij Zalužni, kršeći direktno naređenje Vladimira Zelenskog da se operacija obustavi.

Eksplozije na dva gasovoda preko kojih je Rusija snabdevala Evropu gasom – Severni tok i Severni tok 2 – dogodile su se 26. septembra 2022. U martu 2023. zapadni mediji su objavili da je sabotažu mogla da izvrši određena „proukrajinska grupa".

EPA

 

 

Prema nemačkim publikacijama, za pripremu eksplozija je verovatno korišćena jedrilica Andromeda, registrovana u luci Briž na ostrvu Rigen.

Na njemu su, kako se tvrdi, pronađeni ostaci oktogenskog eksploziva, pogodnog za upotrebu pod vodom. Prema pisanju medija, plovilo je iznajmila varšavska kompanija "Feeria Lvova", koja je osnovana 2016. godine i registrovana na dvojicu Ukrajinaca.

U ovom slučaju, nemačko tužilaštvo je izdalo nalog za hapšenje ukrajinskog instruktora ronjenja Vladimira Ž. On je navodno upravljao automobilom Citroen u kojem je grupa umešana u sabotažu 8. septembra 2022. putovala oko ostrva Rigen.

(RIA Novosti)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading