Rašad Melek Tris
Foto: Alo/Handout

Sa lisicama na rukama, Rašad Melek Tris je prošle godine rekao policiji da će verovatno ostatak života provesti u zatvoru. Upravo to će se i desiti.

Sudija u Mičigenu ga je u petak osudio na doživotnu kaznu za otmicu i ubistvo dvogodišnje ćerke njegove bivše devojke, Vinter Kol-Smit, prema pisanju The Lansing State Journal.

"Ti, Rašad M. Tris, zaista zaslužuješ smrtnu kaznu za zlonamerno oduzimanje života Vinter Ave’Me Kol Smit", rekla je baka devojčice, Vilin Kenon, u izjavi koju je sudu pročitao pomoćnik državnog tužioca, prenosi NBC-jev ogranak iz Detroita, WDIV.

"Kažeš da si čudovište, ali čudovište je ono što jeste i ne krije se od zlih stvari koje radi i stvara. Ti si zli kukavica i živiš kao divlja životinja. Zbog toga bi trebalo da se u zatvoru osećaš kao kod kuće do kraja života. Zaslužuješ da budeš tamo gde si sada i gde ćeš završiti. Vinter nije zaslužila ono što si joj uradio, niti ono što si uradio njenoj majci. Nikada ne bi trebalo da budeš u blizini pristojnih ljudi nakon onoga što si uradio. Truli u paklu."

Tris je izazvao Amber Alert u gradu Lansing početkom jula 2023. godine. Uhodio je svoju bivšu devojku, koja je Vinterina majka, a zatim je oteo dvogodišnjakinju tako što je pobegao u njenom automobilu.

Oko 4.50 ujutro, 3. jula 2023. godine, policajac u Sent Kler Šorsu, predgrađu Detroita, koji se nalazi oko 145 kilometara istočno od Lensinga, primetio je automobil i pokušao da ga zaustavi. Tris je pobegao, ali se sudario sa drugim policijskim automobilom nakon kratke potere.

 

 

Iako su istražitelji pronašli "značajnu količinu krvi u vozilu koja odgovara Trisovim ubodnim ranama" zajedno sa delovima roze punjača, nije bilo traga od Vinter, što je pokrenulo užurbanu potragu, navodi se u izjavi.

Tris je negirao da je uzeo Vinter i rekao da ju je poslednji put video sa njenom majkom. FBI agenti su koristili mobilne tornjeve kako bi pratili Trisovo kretanje nakon otmice. Malo pre 19 sati, 5. jula 2023. godine, policajci su pronašli telo Vinter u jednoj ulici u Detroitu, nedaleko od međunarodnog aerodroma.

"Vinterin uzrok smrti izgleda da je bilo davljenje roze kablom za punjenje mobilnog telefona, koji je pronađen uz telo", navodi se u izjavi. "Roze kabl za punjenje mobilnog telefona odgovarao je delovima roze kabla pronađenim u automobilu."

Kenon je svoju unuku opisala kao "brižnu, pametnu i veoma privrženu devojčicu".

"Bila je puna ljubavi", rekla je.

 

 

Tris je priznao krivicu po optužbama na državnom i saveznom sudu. Sudija mu je u petak izrekao i kaznu od 60 do 90 godina za silovanje Vinterine majke. Tris je, kako se izveštava, odbio da da izjavu na sudu. U evidenciji piše da je izricanje kazne na saveznom sudu zakazano za ovaj petak. Preti mu maksimalna kazna doživotnog zatvora; savezni tužioci su odbili da traže smrtnu kaznu.

Više od godinu dana nakon što je dvogodišnja Vinter Kol-Smit oteta iz svog doma u Lansingu, zadavljena i bačena u jednu uličicu u Detroitu, i nedeljama nakon što je Rašad Tris priznao krivicu za njeno ubistvo, njena porodica se i dalje pita šta ga je nateralo da to uradi.

„Veliko pitanje je bilo: 'Zašto?'“, rekao je Vinterin deda, Almount Smit stariji, u petak pre nego što je Trisu izrečena obavezna doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog otpusta. „Vinter je bila moje prvo unuče, moje jedino unuče.“

Smit je povremeno plakao dok se obraćao sudiji Joyce Draganchuk iz Okružnog suda okruga Ingham, koja je kasnije izrekla Trisu obaveznu kaznu za ubistvo prvog stepena i istovremenu kaznu od 60 do 90 godina za krivično delo seksualnog nasilja prvog stepena koje se odnosi na napad na Vinterinu majku.

Reči poput „kukavica“, „čudovište“ i „ubica“ ne opisuju Trisa, rekao je deda.

„Za mene, ti nisi ništa od toga“, rekao je Smit. „Za mene, ne postoji reč koja te opisuje.“

Tris (27) je 1. jula priznao krivicu po dve optužnice na državnom sudu, dan pre prve godišnjice Vinterine otmice i nekoliko meseci nakon što je priznao krivicu po saveznim optužbama za otmicu koja je rezultirala smrću, što nosi obaveznu kaznu doživotnog zatvora, piše Law&Order.

Javni branilac okruga Ingem, Kit Votson, rekao je da je ovo prvi put da je dozvolio svom klijentu da prizna krivicu za delo koje nosi obaveznu doživotnu kaznu. Tris je odlučio da prizna krivicu uprkos savetima svog advokata, rekao je Votson.

"Ne znam šta bi više moglo da govori o kajanju od priznanja krivice za obaveznu doživotnu kaznu", rekao je on.

Mnogi su se pitali zašto je Tris postupio tako, a deo odgovora može se nalaziti u lošem vaspitanju i činjenici da ima "neki oblik" poremećaja vezivanja, rekao je Votson. Advokat je takođe rekao da Tris ima "blago kognitivno oštećenje".

Pomoćnica državnog tužioca, Denijel Ruso Benets, rekla je da Tris, koji se pojavio na sudu putem video veze iz zatvora, nije pokazao mnogo emocija ili "prihvatanje tuge".

"Ovde postoji odgovornost, ali ne i kajanje", rekla je ona.

Tris, obučen u narandžasti zatvorski kombinezon, sedeo je sa laktovima naslonjenim na kolena i gledao u kameru iz zatvora, odbijajući da se obrati sudiji na kraju 43-minutnog ročišta za izricanje kazne.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading