Saudijski princ
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Prestolonaslednik Saudijske Arabije i de facto vladar Mohamed Bin Salman (MBS) navodno je falsifikovao potpis svog oca kralja Salmana za slanje kopnenih trupa u Jemen, tvrdi bivši kraljevski savetnik.

Kako prenosi Tajms, pozivajući se na novi dokumentarac BBC-a, ovu tvrdnju je izneo Saad Al-Džabri, bivši pomoćnik bivšeg prestolonaslednika Muhameda Bin Najefa (MBN).

Al-Džabri, koji je bio ključna figura u saudijskoj obaveštajnoj zajednici, izjavio je da je MBS, tada ministar odbrane, bio glavna sila iza vojne intervencije protiv jemenskih Huta 2015. godine, koju su podržale SAD.

U Al-Džabrijevoj izjavi za BBC, on je rekao da mu je „kredibilan, pouzdan” zvaničnik povezan sa saudijskim ministarstvom unutrašnjih poslova potvrdio da je princ Muhamed potpisao kraljevski dekret kojim se objavljuje rat umesto njegovog oca, piše AP.

- Bili smo iznenađeni da postoji kraljevski dekret koji dozvoljava intervencije na kopnu. Falsifikovao je potpis svog oca za taj kraljevski ukaz. Kraljev mentalni kapacitet se pogoršavao - rekao je Al-Džabri za BBC.

Jemenski rat protiv Huta, koje podržava Iran, pokrenut uz obećanja princa da će brzo biti završen, traje skoro deceniju. Rat je ubio više od 150.000 ljudi i stvorio jednu od najgorih humanitarnih katastrofa na svetu, ubivši još desetine hiljada ljudi. Princ Mohamed je u to vreme bio ministar odbrane.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading