beba
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Britanske naučne organizacije su apelovale na vladu da u osnovno obrazovanje za decu uzrasta od tri do 11 godina uvede "praktična iskustva" kao što su jedenje sladoleda na štapiću, vožnja sankama i kopanje u bašti.

U okviru predloženog programa deca bi posetila baštenske centre, učila o reciklaži i svirala muzičke instrumente, prenosi britanski portal Skaj njuz.

Ove preporuke za reformu nastavnog plana predložile su institucije kao što su Kraljevsko hemijsko društvo, Institut za fiziku, Kraljevsko biološko društvo i Udruženje za naučno obrazovanje u cilju smanjenja obrazovnih nejednakosti u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Prema ovim preporukama, deca u osnovnim školama treba da dobiju priliku da jedu sladoled na štapiću, sade povrće i mese testo, kako bi kroz ta iskustva lakše razumela naučne koncepte.

Stručnjaci su naglasili da deca sa manjkom "praktičnih iskustava" imaju otežane uslove za učenje, što smatraju pitanjem pravičnosti.

Obezbeđivanje ovakvih iskustava, posebno u ranim godinama školovanja može doprineti rešenju ovog problema, istakli su naučnici. Ovakva iskustva stvaraju osnovu za apstraktnije učenje koje će decu dočekati u kasnijim fazama obrazovanja.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading